Srbija i Balkan

Euleks: Nismo bili saglasni da se "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglase teroristima

Posle Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, i iz Euleksa su reagovali na do sada neviđene spiskove i namere
Euleks: Nismo bili saglasni da se "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglase teroristima© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Euleks je saopštio da se, pre donošenja odluke da se "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglase terorističkim organizacijama, Vlada tzv. Kosova nije usaglasila sa njima.

Posle Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, i iz Euleksa su reagovali na do sada neviđene spiskove i namere, prenosi "Tajm".

Iz EU je u sredu u odgovoru navela da ovaj korak, osim što je nekoordinisan, ne doprinosi deeskalaciji situacije na severu.

EU je naložila da se stranke pridržavaju plana u tri tačke koji je predstavio predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Podsećamo, "Albanijan post" je nedavno objavio da su posle sedam godina nakon gašenja "Civilne odbrane" na severu Kosova po osnovu Briselskog sporazuma, pripadnici organizacije aktivirali 29. maja u Zvečanu, ranivši desetine vojnika Kfora.

Nakon hapšenja Miluna Milenkovića zvanog Lune u Kosovskoj Mitrovici, ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da je osumnjičeni bio jedan od vođa "kriminalne organizacije 'Civilna odbrana' i vođa kriminalnih grupa koje su godinama terorisale građane, kao i da je bio glavni organizator napada na snage Kfora i kosovsku policiju u Zvečanu".

Dodaje se i da je osumnjičeni Milenković, zajedno sa drugima, organizovao napade ručnim bombama na objekte opštinskih izbornih komisija i na službenike CIK-a.

"Oni ('Civilna odbrana') funkcionišu kao paravojna struktura, jer su dobro obučeni u Raškoj u Srbiji od strane instruktora policijskih snaga Srbije, a na 'Kosovu' deluju kao strukturisana organizacija kojom komanduje Srbija", rekao je za "Albanijan post" bivši komandant tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga Kadri Kastrati.

On je uveren da su pripadnici "Civilne odbrane" učestvovali u napadima na vojnike Kfora u Zvečanu i insistira da oni budu uhapšeni.

image