EU: Vlada u Prištini diže tenzije, neophodna deeskalacija

Ranije je i Stejt department takođe naveo da "Kosovo" ovu odluku nije donelo u koordinaciji sa međunarodnim partnerima

Evropska unija u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa navodi da je odluka Vlade "Kosova" da proglasi dve srpske organizacije terorističkim "jednostrani korak koji ne doprinosi smirivanju tenzija".

Vlada "Kosova" je Civilnu zaštitu i Severnu brigadu 29. juna proglasila terorističkim organizacijama uz obrazloženje da njihovi pripadnici stoje iza nemira na severu KiM, te da "predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti `Kosova`".

 "Ponavljamo poziv stranama da se uzdrže od bilo kakvih poteza ili retorike koja bi povećala tenzije i da se hitno povuku koraci za deeskalaciju trenutne situacije u skladu sa predlogom EU", rekao je za RSE portparol EU Peter Stano.

Ranije je i Stejt department takođe naveo da "Kosovo" ovu odluku nije donelo u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

S druge strane, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je 29. juna rekao da su "Civilna zaštita" i "Severna brigada" sprovodile akcije "sa terorističkim elementima" kao što su oružani napadi na pripadnike tzv. kosovske policije, pripadnike misije NATO-a, Evropske unije za vladavinu prava na "Kosovu" – Euleks.

On je rekao i da su ove dve organizacije pozivale na otpor i neposlušnost, te "primoravale" građane da idu na proteste i barikade kako bi se suprotstavili vlastima tzv. Kosova.

Ove navode je međutim odbacila Srpska lista. Naveli su kako je "Severna brigada" virtuealna organizacija, a da je "Civilna zaštita" godinama unazad integrisana sa svojim nekadašnjim radnicima u kosovske institucije na osnovu sporazuma iz Brisela.

 Na severu KiM, gde živi većinsko srpsko stanovništvo od kraja maja su povećane tenzije jer su albanaski gradonačelnici pokušali da uđu u opštinske zgrade uz pomoć policije. Njih ne prihvata srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo poslednje izbore.

 Evropska unija i druge zapadne zemlje traže hitnu deeskalaciju situacije, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.