Bocan-Harčenko: Delimo Vučićeve ocene, potrebna sednica SB UN o KiM

Ambasador je istakao i da se Rusija zalaže da se kosovsko pitanje rešava u okviru Rezolucije 1244 SB UN

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se Rusija slaže s ocenom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je situacija na Kosovu i Metohiji nepodnošljiva, te da taj problem treba da se razmotri na posebnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dodao je i da se RF zalaže da se kosovsko pitanje rešava u okviru Rezolucije 1244 SB UN.

"U potpunosti delimo ocene Predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom nepodnošljive situacije na Kosovu i Metohiji. Postoje svi razlozi da se situacija razmotri na posebnoj sednici SB UN u cilju prave deeskalacije, okončanja progona Srba. Zalažemo se da se kosovsko pitanje rešava u međunarodno-pravnom okviru Rezolucije 1244 SB UN, uz potpunu transparentnost i objektivnost pristupa svih učesnika", napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Vučić je prethodno izjavio da se Srbija nalazi u do sada najtežoj situaciji o pitanju KiM, ali ne svojom krivicom, i da je u toku etničko čišćenje Srba s KiM koje sprovodi prištinski režim.

Predsednik Srbije rekao je da će tim povodom tražiti hitan razgovor s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kao i sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN imajući u vidu da su životi Srba na Kosmetu i njihova bezbednost ugroženi.