Srbija i Balkan

Ambasada Rusije u Srbiji: Tolkačevi pokušaji da prevari srpsku javnost osuđeni na propast

"Ukrajinski ambasador pretenduje na to da razume situaciju na KiM bolje od rukovodstva Srbije", piše u saopštenju ambasade RF
Ambasada Rusije u Srbiji: Tolkačevi pokušaji da prevari srpsku javnost osuđeni na propast© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Komentarišući izjavu ukrajinskog ambasadora u Beogradu Vladimira Tolkača da eskalaciju na "Kosovu" podstiče Rusija a ne prištinske vlasti, ambasada Rusije u Srbiji saopštila je da su njegovi njegovi pokušaji da natera srpsku javnost da poveruje u lažnu "realnost", koju promoviše zapadna propaganda, osuđeni na propast.

Dodali su da to samo potvrđuje osnovanost ciljeva i zadataka Specijalne vojne operacije, kao i to da će oni biti ispunjeni.

"Upoznali smo se s najnovijim originalnim rasuđivanjem ukrajinskog ambasadora u Beogradu. Ovoga puta – o tome da razlog eskalacije na Kosovu navodno nije samovolja prištinskih vlasti, koju zapadnjaci podstiču, već neko delovanje Rusije. Ukrajinski ambasador pretenduje na to da razume situaciju na KiM bolje od samog rukovodstva Srbije", piše u saopštenju ambasade RF.

Istakli su da su posebno upečatljiva Tolkačeva zaklinjanja u "principijelnost" stava Ukrajine o podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"Kako onda oceniti odluku Kijeva da se uzdrži prilikom glasanja u Komitetu ministara Saveta Evrope o zahtevu Prištine za članstvo u ovoj organizaciji? Očigledno, ovako izgleda principijelnost, prema mišljenju režima Zelenskog", konstatovali su iz ambasade Rusije.

Podsetili su da je kijevski režim odgovoran za uništenje i stradanje hiljada civila u Donbasu, rušenje brane Kahovske hidroelektrane i dizanje u vazduh cevovoda za amonijak Toljati–Odesa, progon ruskog jezika i kanonskog pravoslavlja.

Taj režim, kako su rekli iz ambasade, na rečima zastupa "zajedničke vrednosti", a u stvarnosti veliča nacističke pomagače Banderu i Šuheviča. Takođe, ugrožava bezbednost celog kontinenta nerazborito nastavljajući – pred očima eksperata IAEA – granatiranje najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje. 

"Rusija će se i dalje zalagati za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo i Metohiju, garantovano Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, i zaštitu zakonitih prava i interesa srpskog naroda, kao i graditi prijateljsko i obostrano korisno partnerstvo sa Beogradom", zaključili su iz ambasade RF u Beogradu.

image