Srbija i Balkan

Dodik: Međunarodni faktor, podržan Amerikom, već 20 godina ruši Dejtonski sporazum

Ostavili su nam samo mogućnost da propadnemo pod njihovim zahtevima i njihovim 'dobrim namerama' ili da se borimo da po svom poimanju stvari obezbedimo status onako kako on treba da bude, poručio je predsednik Republike Srpske
Dodik: Međunarodni faktor, podržan Amerikom, već 20 godina ruši Dejtonski sporazum© FOTO TANJUG/ SRNA/ SNEŽANA TASIĆ

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da međunarodni faktor, podržan Sjedinjenim Američkim Državama, već 20 godina ruši Dejtonski sporazum, poručivši da je to deo koncepta kojim oni žele da izgrade unitarnu Bosnu i Hercegovinu.

"Dejtonski sporazum je skrnavljen i srušen. On se ruši već 20 godina od međunarodnog faktora podržanog Amerikom. To je deo koncepta kojim oni žele da izgrade unitarnu BiH. Taj Amerikanac (ambasador Majkl Marfi), odnosno njegovo osoblje u Sarajevu će uvek reći da to nije tako, ali sve što su činili i što je činio međunarodni faktor ide ka tome", rekao je Dodik za Srnu.

On je naveo da se Marfi meša u unutrašnje stvari i krši mnoge međunarodne deklaracije, dodavši da "Republika Srpska i značajan broj ljudi razume i zna šta Amerikanci rade ovde".

Istakao je da je Dejtonski sporazum prekršio Pedi Ešdadun, a pre toga Volfgang Petrič, koji su, prema njegovim rečima, imali podršku američke administracije. Dodik je dodao da je Dejtonski sporazum značajno urušen.

"I pre poslednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske, oni su nas optuživali da kršimo Dejtonski sporazum. Dakle, mi nismo rekli da ćemo da odbacimo Ustavni sud BiH, nego da nećemo da poštujemo njegove odluke dok su u važećem sastavu", poručio je predsednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da je sada došao momenat kada treba da regulišu imovinu Republike Srpske i da obilaze razne ambasade.

"To govori o dubini opsega kojim oni žele da unište Dejtonski sporazum, koji je jasno locirao imovinu na nivou entiteta", poručio je predsednik Republike Srpske, dodavši da to rade bez oklevanja.

Kako je istakao, Amerikanci su doveli Republiku Srpsku u poziciju da nema kome da se žali i da nema koga da konsultuje u vezi sa tim.

"Ostavili su nam samo mogućnost da propadnemo pod njihovim zahtevima i njihovim 'dobrim namerama' ili da se borimo da po našem poimanju stvari obezbedimo status onako kako on treba da bude", naveo je Dodik.

On je dodao da takva politika svetskih moćnika neće stati dok je BiH, ali da je uloga međunarodnog faktora bitno promenjena.

"Pre 10 godina i danas, to je sasvim različito. Očekivati je da se promeni ta uloga i da Amerika iživi sve svoje političare koji su napravili karijere na BiH i lažima o tome kako su Srbi zločinci, te da oni nestanu sa političke scene. Od onih koji budu dolazili, očekujemo da će imati objektivan pristup tome", rekao je Dodik.

image