Srbija i Balkan

Drecun: Situacija na KiM ulazi u dramatičnu fazu

Očigledno postoji direktiva da kosovski policajci mogu da "vršljaju" uz administrativnu liniju i po potrebi je prelaze, a Kfor ne obavlja svoj mandat, istakao je predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju
Drecun: Situacija na KiM ulazi u dramatičnu fazu© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic, File

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun istakao je da situacija na KiM ulazi u dramatičnu fazu razvoja i da nema nagoveštaja da će Priština odustati od jednostranih poteza.

Osvrćući se na još jedan upad naoružanih kosovskih policajaca na teritoriju centralne Srbije, rekao je da očigledno postoji direktiva da mogu da "vršljaju" uz administrativnu liniju i po potrebi je prelaze, ali i da Kfor ne obavlja svoj mandat budući da bi morao da naoružane formacije Prištine ukloni daleko od administrativne linije.

"Pokazuje se i bezobzirnost Prištine koja očigledno ne preza od izazivanja izuzetno ozbiljnih incidenata. Naši policajci su mogli da otvore vatru. To je povreda svih postojećih dogovora uključujući Rezoluciju 1244 i Vojnotehnički sporazum", naglasio je Drecun za RTS.

Komentarišući to što će zbog situacije na KiM predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražiti razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a potom i hitnu sednicu Saveta bezbednosti, Drecun je rekao da bi trebalo očekivati da može da se postigne rezultat pošto je obaveza SB da štiti Rezoluciju 1244 i sprovodi mere koje su usmerene ka tome.

Problem Kosova i Metohije može se rešiti samo u Ujedinjenim nacijama, dodao je.

Takođe, po njegovom mišljenju, prilično je nerealno očekivati da će SAD, Velika Britanija i Francuska promeniti stavove i dovesti u pitanje podršku Prištini.

"Pored svih verbalnih upozorenja i pretnji Aljbinu Kurtiju zbog jednostranih nasilnih akcija koje preduzima, vidimo da se situacija ne smiruje. Priština preduzima aktivnosti koje pokazuju da se spremaju da u narednom periodu dodatno eskaliraju situaciju i izgleda da ih baš briga za sve mere koje Evropska unija i SAD navodno preduzimaju protiv nje", istakao je predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

Zaključio je da je prosto neverovatno da te mere ne daju nikakav očekivan rezultat, te da su priča oko Kvinte i o međunarodnim konferencijama jednostrani potezi što ne može da dovede do rešavanja problema na Kosovu i Metohije.

image