Srbija i Balkan

Dodik: OHR svojim postupcima krši Dejton, dopis vraćen na "nelegalnu adresu"

Predsednik Republike Srpske potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske
Dodik: OHR svojim postupcima krši Dejton, dopis vraćen na "nelegalnu adresu"© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da BiH nema imenovanog visokog predstavnika jer se donošenje rezolucije u Savetu bezbednosti nije desilo i naglasio da je zato dopis koji je dobio od "Kancelarije visokog predstavnika" lažan i nelegalan, te ga iz tog razloga vraća, prenosi RTRS.

Napominjući da je sa nelegalne adrese iz Sarajeva dobio pismo neverovatne sadržine, predsednik Srpske je naglasio da se u dopisu upućenom njemu poziva na Aneks 10 koji Kancelarija visokog predstavnika krši svojim postupcima.

On je dodao da je prekršena i odluka Ustavnog suda BiH iz 2006. u kojoj se navodi da "imenovanje potvrđuje Savet bezbednosti UN koji je odobrio i Dejtonski mirovni sporazum". 

"Dakle, Savet za implementaciju mira je neformalno telo grupe zemalja koji se ne pominje u Aneksu 10 i kao takvo ne može biti zamensko u procesu izbora visokog predstavnika u BiH. Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se predstavljate lažno, čime činite krivično delo", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske takođe je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

"Predsednik Republike Srpske, na osnovu člana 80. stav 1. tačka 4. Ustava Republike Srpske potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na Sedmoj posebnoj sednici, održanoj 21. juna 2023. godine", saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike Srpske.

Nemački diplomata Kristijan Šmit odlučio je ranije da poništi zakone koje je donela Narodna skupština Republike Srpske i nametne izmene krivičnog zakona BiH tako da se radnje kojim se, kako tvrdi, narušava ustavni poredak države tretiraju kao krivično delo.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tim povodom je naglasio da Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku i kaznu lažnog visokog predstavnika.

image