Italijanski ambasador na "Kosovu": Ukoliko Srbija ne ispuni svoje obaveze, EU će preduzeti mere

Kada "Kosovo" ispuni svoju obavezu i predstavi statut Zajednice opština sa srpskom većinom, ako Srbija ne ispuni obaveze koje je preuzela, EU će preduzeti mere prema Srbiji

Italijanski izaslanik na tzv. Kosovu Antonelo De Riu rekao je da će, ako nakon predstavljanja Nacrta asocijacije od strane "Kosova" Srbija ne ispuni obaveze koje je preuzela, Evropska unija preduzeti mere protiv nje.

Prema njegovim rečima, mere koje EU preduzima protiv kosovske strane mogu da budu povučene. 

"Obaveza kosovske vlade je bila da što pre predstavi statut Zajednice opština sa srpskom većinom, što ona nije uradila. Onog trenutka kada 'Kosovo' ispuni svoju obavezu i predstavi statut Zajednice opština sa srpskom većinom, ako Srbija ne ispuni obaveze koje je preuzela, onda će se EU preduzeti mere prema Srbiji", rekao je De Riu, prenosi "Koha". 

Italijanski diplomata je istakao da moraju da se poštuju svi zakoni jedne zemlje, ali da se za neka pitanja moraju doneti političke odluke da se ide napred. 

De Riu je ponovio zahtev da "Kosovo" smanji tenzije kako bi se izbegli faktori koji bi mogli da izazovu pogoršanje situacije na severu.

"Dijalog 'Kosovo'-Srbija je paradigma onoga što se dešava na Balkanu. Da je bilo ljudi koji su konkretniji, racionalniji u svojim odlukama, ne bismo došli do ove tačke, a pitanja bi se rešavala mnogo brže. Kada govorim o pragmatizmu, ne govorim o nepoštovanju ustavnosti jedne zemlje, već govorimo o političkim odlukama koje bi koristile stanovništvu koje ovde živi", poručio je De Riu.