Srbija i Balkan

Eskobar: Beograd i Priština da prihvate plan u tri tačke, nema pravnog puta za otcepljenje RS

Specijalni američki izaslanik kaže da bi Aleksandar Vučić prihvatio plan za rešenje krize, ali da Kurtija treba još nagovarati
Eskobar: Beograd i Priština da prihvate plan u tri tačke, nema pravnog puta za otcepljenje RS© Amir Hamzagic/ATAImages

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je najbolje rešenje za izlazak iz krize na KiM to da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke koji je predstavila Evropska unija, prenosi "Jutarnji list".

"Imamo pozitivne naznake da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da to prihvati, ali premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija treba još malo nagovarati", rekao je Eskobar novinarima u Zagrebu, pred dolazak na današnji Dubrovnik forum.

Na pitanje šta će biti posledice ako Beograd i Priština ne ispune zahteve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije na severu pokrajine, on je odgovorio da će time obe strane izgubiti brojne prilike.

"Posledice nisu kaznene mere, nego su to propuštene prilike koje će obe zemlje izgubiti ako odbace predlog za izlazak iz krize", rekao je Eskobar.

Za Prištinu, kako kaže, to znači udaljavanje od bliskih međunarodnih i partnera u regionu, a za Beograd odmicanje od ulaska u EU.

"Naše partnerstvo s Kosovom je partnerstvo s narodom Kosova, a ne s jednom strankom ili političkom figurom. Naša predanost Kforu i ulaganje u budućnost Kosova ostaje i dalje snažno", zaključio je Eskobar.

On je takođe rekao da je "evropski plan" dobar i da ne "podilazi nijednoj strani", prenosi Hina.

Eskobar se osvrnuo i na situaciju u Bosni i Hercegovini, i naveo da ga od rata u toj državi "više zabrinjava" mogućnost ekonomskog i demografskog kolapsa.

To je puno realnija opcija, rekao je, ističući da BiH ima "daleko najgori ekonomski rast u regionu" i što je najgora po indeksu korupcije u reginu u 2022. godini, a svake godine gubi jedan odsto stanovništva, uglavnom mladih ljudi, prenosi Hina.

Eskobar je dodao da politička prava svih potpisnika Dejtonskog sporazuma "treba očuvati i zaštititi", ali da je uveren da mlade ljude manje opterećuju politička prava od korupcije i nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji.

"Ti ljudi odlaze ne zato što ne žele da žive u multietničkom društvu. Odlaze jer ne mogu da pronađu posao bez korupcijskih veza", naglasio je američki diplomata, a preneo Tanjug.

On je kritikovao i privredu Republike Srpske navodeći da je ona "u jako jako lošem stanju" i da se njen lider Milorad Dodik, kako je rekao, "više ne smatra efikasnim po pitanju ekonomskog upravljanja".

Eskobar je naglasio da će SAD od Dodikoove najave referenduma o statusu Republike Srpske, zaštititi Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i institucije.

"Nećemo napustiti Dejtonski sporazum i nećemo napustiti naše obaveze prema toj zemlji. Nema pravnih puteva za odcepljenje entiteta. Nadam se da je to samo politička retorika, ali ako nije, bićemo spremni da reagujemo pravnim sredstvima", naglasio je američki izaslanik.

Eskobar je ponovio da SAD podržavaju put BiH prema Evropskoj uniji, koji, po njemu, između ostalog, usporava ruski uticaj, dodajući da ne vidi ništa pozitivno u Dodikovim odnosima sa Moskvom.

image