Vučić: Tajani tražio da Srbija učini sve da bude održana stabilnost u regionu

Konstruktivan razgovor sa šefom italijanske diplomatije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je razgovarao telefonom sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem koji je, kako je rekao, zatražio da Srbija učini sve da bude održana stabilnost u regionu.

Vučić je na Instagramu naveo da je Tajani naglasio da je Italija uvek spremna da pruži podršku miru.

"Dogovorili smo novi telefonski razgovor za sledeću nedelju, a ja sam mu zahvalio za prijateljstvo, kao i za interes i razumevanje koje Italija, premijerka Đorđa Meloni i on lično imaju za stavove Srbije", dodaje Vučić.

Predsednik Srbije ističe da je imao konstruktivan razgovor sa šefom italijanske diplomatije.

"Zatražio je da Srbija učini sve da bude održana stabilnost u regionu i naglasio da je Italija uvek spremna da da svoju podršku miru", poručio je Vučić.

Tajani je danas u Dubrovniku izjavio da je Zapadni Balkan prioritet za italijansku vladu, naglašavajući da je potrebno podržati punopravno članstvo i Ukrajine i zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Tajani je na međunarodnom Dubrovnik forumu 2023. apelovao na zajednički rad na suzbijanju krijumčara migranata, napominjući da je za Italiju važno da se zaustavi priliv ilegalnih migranata preko mediteranske i zapadnobalkanske rute, prenela je HRT.

Tajani je ukazao da je u vezi sa time potrebna zajednička akcija jer to ne mogu učiniti ni Italija, ni Hrvatska samostalno, kao ni druge zemlje.