Srbija i Balkan

Trguje novcem i iz spuškog zatvora: Do Kvon prebacio valute vredne 18 miliona

S obzirom na to da su se transakcije dogodile dok je Do Kvon u zatvoru u Crnoj Gori zbog optužbe za falsifikovanje pasoša, to sugeriše da ima spoljnu pomoć u premeštanju sredstava kako bi izbegao domet vlasti
Trguje novcem i iz spuškog zatvora: Do Kvon prebacio valute vredne 18 milionaGetty © Michael Regan/Getty Images

Stabilne valute (USDC) vredne 18 miliona dolara prebačene su u ponedeljak iz kripto novčanika povezanog sa izvršnim direktorom južnokorejske kompanije "Teraform Labs" Do Kvonom, poznatim kao "kralj kriptovaluta", koji se nalazi u zatvoru u Spužu, saopštio je južnokorejski univerzitetski profesor Čo Jae-voo, piše "Jahu fajnens".

U tekstu se navodi da će zamena UCDC-a u kriptovalute stvoriti probleme vlastima koje žele da zaplene Kvonovu imovinu, jer se neki od tokena "ne mogu zamrznuti", rekao je Čo, koji vodi laboratoriju za blokčejn podatke na Univerzitetu Hansung u Seulu.

Dodaje se da se transakcija USDC-a dogodila istog dana kada je 5.292 bitkoina u vrednosti od više od 160 miliona američkih dolara prebačeno iz novčanika povezanog sa "Luna Faundejšn Gard", jedinicom "Teraform Labs".

Transakciju je zabeležio Vejl Alert na Tviteru, iako je naznačio da se bitkoin kreće između dva nepoznata novčanika.

S obzirom na to da su se transakcije dogodile dok je šef "Teraforma" u zatvoru u Crnoj Gori zbog optužbe za falsifikovanje pasoša, to sugeriše da ima spoljnu pomoć u premeštanju sredstava kako bi izbegao domet vlasti, rekao je Čo.

"Čini se da je Kvon imao pomoćnika van zatvora. Premeštanje sredstava je moguće ako je prethodno predao svoje privatne ključeve kada je poslednji put izašao uz kauciju ili na neki drugi način", dodaje Čo.

Do Kvon se suočava sa optužbama za prevaru u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa kolapsom kripto projekta Tera-Luna koji je vodio, a koji je bio vredan 40 milijardi američkih dolara.

U junu je osuđen zbog pokušaja putovanja sa falsifikovanim pasošem i osuđen na četiri meseca zatvora, nakon čega su njegovi advokati uložili žalbu.

Južnokorejski tužioci, koji istražuju urušavanje Tera-Luna, pokušavaju da procene ukupnu imovinu koju Kvon poseduje, od kojih većinu smatraju prihodima stečenim kriminalom.

Pošto se kriptovalute povezane sa Kvonom sada premeštaju i zamenjuju u druge tokene u različitim privatnim novčanicima, vlastima postaje teže da prate Kvonovu imovinu, navodi Čo.

"Izgleda da je koristio nečije ime na centralizovanim kripto berzama, a realno je teško proceniti koliko kripto valuta poseduje. Barem smo mogli da identifikujemo sredstva koja su bila u lancu, ali sa transferom 3. jula, to je postalo mnogo teže", ističe Čo.

image