Srbija i Balkan

Gervala: EU je "tigar od papira"; Lajčak: To je najuspešnija unija država

Od kritika prištinske ministarke Evropsku uniju su branili američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Gervala: EU je "tigar od papira"; Lajčak: To je najuspešnija unija država© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Izjava ministarke spoljnih poslova "Kosova" Donike Gervale da je u bezbednosnom smislu Evropska unija "tigar od papira" kao i da bez SAD i NATO-a nije u stanju da obezbedi mir u Evropi, uzbunila je duhove među saveznicima Prištine, pa su tako u odbranu saveza odmah skočili i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

EU nema političke volje da osigura bezbednost, tvrdi Gervala, a nevolje, kako smatra, nastaju i zbog nesuglasica unutar same Unije.

"Mi smo oko 90 odsto usklađeni sa Zapadom kada je u pitanju Ukrajina. Drugi oko nas već skoro dve godine pomažu Rusiji u agresiji bez sankcija Evropske unije. Ključno pitanje za bezbednost na Zapadnom Balkanu je da li Evropska unija može da garantuje bezbednost i mir u Evropi? Mislim da ne može. Razlozi su očigledni, nema političke volje, ima dosta nesuglasica u Uniji", rekla je Gervala, a prenela "Koha".

Kurtijeva ministarka podvukla je da je bez SAD i NATO-a, EU "tigar od papira" u pogledu bezbednosti.

Eskobaru je, kako kaže "žao" što ne može da se saglasi sa koleginicom sa "Kosova".

"Sve što se pozitivno dešavalo na Balkanu u poslednjoj generaciji je kombinacija saradnje SAD i EU", naglasio je Eskobar, prenosi "Reporteri".

Eskobar je rekao da je američka politika u regionu dosledna od devedesetih i da se nada da će ostati ista.

Ona, kako kaže - počiva na tri stuba, a jedan od njih je integracija u Evropsku uniju.

"Svaka zemlja koja uđe u EU postala je demokratskija i stabilnija. Iako mogu da tvrde da je EU propala, proširenje je jedan od najvećih pozitivnih pomaka naše generacije", rekao je Eskobar.

Posvećenost NATO je od vitalnog značaja za bezbednost na Balkanu, naveo je Eskobar i ustvrdio da je Alijansa osnovni element bezbednosti na KiM.

"Angažman NATO-a na Balkanu je od vitalnog značaja. I nastavlja da bude fundamentalni element bezbednosti čak i unutar Kosova", rekao je Eskobar.

Od Gervale je Evropsku uniju branio i Lajčak, ističući da je taj savez "najuspešnija unija država" i, kako je rekao, san zemalja koje kucaju na vrata tog bloka.

"Prvo što želim da kažem je da je EU daleko od savršene, ali je najbolje što imamo. To je najuspešnija unija država. Ne postoji druga zajednica država na ovoj planeti koja je donela političku stabilnost, ekonomski prosperitet, veću društvenu koheziju i poštovanje ljudskih prava. Tako da mislim da je ulazak u EU dostignuće i san zemalja koje kucaju na vrata EU", naglasio je Lajčak.

image