Nenad Stevandić: Ne sme biti pukotina među Srbima

Srpska nije izvor problema, a Banjaluka nije glasala o secesiji već o aktima koji omogućavaju dijalog, tvrdi predsednik Skupštine Republike Srpske

Srpska nije izvor problema, a u Banjaluci nisu izglasani akti o secesiji, već oni koji omogućavaju dijalog, tvrdi predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je u razgovoru za "Politiku", ukazao da se tako nešto desilo i na nedavnoj sednici dve entitetske vlade, na kojoj su započeti domaći dogovori, što Srpska vidi kao model odnosa za budućnost. Svega tri dana nakon te sednice, međutim, došlo je do sporne odluke visokog predstavnika.

"To sve objašnjava. Ne dozvoljavaju da se sami dogovorimo. Ne odgovara im da se priča o investicijama, o povratku mladih, zapošljavanju i rastu BDP-a", rekao je Stevandić za "Politiku".

Srpska će, kaže on, ako njeno postojanje bude ugroženo, biti prinuđena da donosi zakone koji će se primenjivati na njenoj teritoriji, dok će sasvim drugi zakoni važiti u Federaciji BiH.

"Imaćemo praktično dve zemlje. To ne priželjkujem, već se nadam da će biti pametni u međunarodnim centrima. TO uključuje i neophodnu katarzu u EU, koja ovde treba da zameni OHR", rekao je Stevandić.

Nelegalni visoki predstavnik Šmit je, kako on tvrdi, nesporno generator sukoba i nesporazuma u BiH i izvor svih problema i kriza. Istu ulogu ima i Ustavni sud BiH, jer ne počiva na dejtonski principima, pa su svi potezi Narodne skupštine Srpske, samo reakcija na odluke koje donose te institucije.

Stevandić ističe da treba imenovati domaće sudije u Ustavnom sudu BiH i sprovoditi domaće zakone, kako niko nikome ne bi kočio razvoj. Pokušaj osporavanja imovine Republike Srpske, kako on naglašava, jeste svesno izazivanje krize i sukoba, jer imovinu entiteta već dele granice koje su plod međunarodnog dogovora.

Govoreći o odlukama Narodne skupštine Srpske koje su razljutile Zapad, Stevandić je rekao da Srpska mora ostati jedinstvena i uporna i da "ne sme biti pukotina među Srbima".

"Moramo sačuvati odlične odnose sa Srbijom i svoju neutralnost. Imamo otvorene komunikacijske kanale čak i sa zemljama koje nas stalno kritikuju", rekao je Stevandić.

On je istakao da će Srpska nastaviti da nudi rešenja koja će uvek biti zasnovana na dejtonskim principima, a to znači da nijedna odluka ne sme da bude doneta preglasavanjem, bez saglasnosti tri naroda i dva entiteta.

"Upravo su to radili visoki predstavnik i Ustavni sud BiH. Mi to razumemo kao nastojanje da se ovde provociraju krize i sukobi. Na to reagujemo pametno i nećemo dozvoliti da budemo okrivljeni za ono što je neko drugi smislio", naveo je predsednik parlamenta Srpske.

Pokušaji kriminalizacije predsednika Srpske Milorada Dodika, kako on smatra, neće uspeti, a udar na Republiku Srpsku, osim napada na njene vrednosti, jeste i udar na demokratsko društvo.

Stevandić je rekao da Zapad želi da predsednika Republike Srpske predstavi kao figuru koja krši Dejtonski sporazum, pri čemu im je Dodik samo alibi kako bi dovršili posao obesmišljavanja i obezvlašćivanja Srpske.

"Manji deo opozicije to ne razume, pa još daju podsticaj alibiju međunarodnog faktora. Dodik ima najveći politički kapacitet i vuče najveći broj konaca. Ali to pripada političkom spektru. U pravnom spektru, ni Dodik ni Srpska nikada nisu doneli odluke o disoluciji. Nijedna institucija Srpske nije donela odluku o otcepljenju", rekao je Stevandić.

Čak i kada bi Kristijan Šmit smenio Dodika, Srpska to ne bi objavila, jer on nema legalitet, a ako nema legalitet, imenovanja i njegove odluke su nelegalne i ne mogu da se objave u Službenom glasniku Republike Srpske.

"Srpska je ta koja čuva pravni poredak u BiH. Sve akcije iz Srpske su zasnovane na pravu i to svi dobro znaju. Zato su prešli na drugu strategiju - zloupotrebu Ustavnog suda", zaključio je Stevandić.