Srbija i Balkan

Milatović: Očekujem iskren i otvoren razgovor sa Vučićem, pretrešćemo sva pitanja

Predsednik Crne Gore ponovio je da je njegov stav o Otvorenom Balkanu jasan od početka
Milatović: Očekujem iskren i otvoren razgovor sa Vučićem, pretrešćemo sva pitanjaGetty © Filip Filipovic

Smatram da, imajući u vidu značajnu ekonomsku saradnju, ali i tradicionalnu bliskost, odnosi Srbije i Crne Gore treba da se dodatno unaprede, a verujem da smo na dobrom putu, izjavio je uoči posete Beogradu predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović je u intervjuu za "Politiku" kazao da na odnose Podgorice i Beograda gledam kroz prizmu dobrosusedskih odnosa, što je nakon učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju jedan od naših najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta.

"Podsetiću da je predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao mojoj inauguraciji, u veoma kratkom periodu i ja uzvraćam tu posetu, tako da odnosi idu uzlaznom putanjom, a moja očekivanja u tom smislu su da u iskrenom i otvorenom razgovoru pretresemo sva pitanja od značaja i obostranog interesa za naše dve države", rekao je Milatović.

Odgovarajući na to da li je konačno biti rešeno pitanje ambasadora, Milatović kaže da je vraćanja diplomatskog nivoa predstavljanja u našim zemljama na taj nivo svakako jedno od važnijih pitanja za dalji razvoj bilateralnih odnosa dve države.

"Normalno bi bilo da politički odnosi budu zamajac razvoja ekonomskih odnosa, a čini mi se da je u poslednjim godinama stanje bilo takvo da su se ekonomski odnosi razvijali uprkos neadekvatno dobrim političkim odnosima. Zato su moja očekivanja da uskoro imenujemo nove ambasadore Srbije u Crnoj Gori, kao i Crne Gore u Srbiji", rekao je crnogorski predsednik.

Ponovio je da je njegov stav o Otvorenom Balkanu jasan od početka, te da je za Podgoricu prioritet svih prioriteta članstvo u Evropskoj uniji i shodno tome neosporna privrženost Berlinskom procesu.

"Sa druge strane, bilo koja ekonomska inicijativa koja donosi novu vrednost u smislu smanjenja barijera i jačanja ekonomske aktivnosti u regionu, uz uslov da se ne kosi sa principima Berlinskog procesa, može biti korisna. To je svakako pitanje kojim će se baviti novi Parlament i nova Vlada Crne Gore", rekao je Milatović.

Kad će biti formirana nova Vlada Crne Gore

Milatović napominje da je Crnoj Gori što pre potrebna proevropska i proreformska, stabilna vlada, sa punim legitimitetom i kapacitetom da se suoči sa ključnim izazovima koji se nalaze pred državom

Dodaje da će nakon konstituisanja parlamenta pokrenuti konsultacije i mandat dati onom kandidatu za kojeg bude utvrđeno da ima najveću šansu da dobije podršku najmanje 41 poslanika – za sastav vlade.

"Ne bih ulazio u bilo kakve političke kalkulacije jer ćemo vrlo brzo znati da li postoji većina za formiranje nove vlade. Ta većina se, čini mi se, već neformalno i nazire u medijskim nastupima političkih subjekata", ukazuje predsednik Crne Gore.

Na pitanje o tome da se sporadično pojave određeni disonantni tonovi u Pokretu Evropa sad čiji je član, Milatović kaže da to ne bi nazvao tako, već različitim pogledima na određene teme.

"Kao društvo se moramo navikavati na postojanje različitosti, čak i u okviru istih političkih subjekata, posebno jer smo se jednoumlja nagledali u poslednjih 30 godina u Crnoj Gori. Smatram da je to zdravo i da pokazuje da se učimo istinskoj demokratiji i pluralizmu mišljenja", kaže Milatović.

Dodaje da zbog obaveza koje ima kao predsednik nije toliko aktivan u stranci, za koju veruje da predstavlja političku snagu koja će u narednom periodu biti stožer izvršne vlasti.

Milatović je ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i ubrzanje reformi postavio na vrh svoje agende, pa je zato prva zvanična poseta koju je imao nakon preuzimanje funkcija bila u Briselu.

"Kako bih pokrenuo celi proces, u susret Izveštaju Evropske komisije o napretku zemlje, koji nas očekuje u oktobru, sa predstavnicima političkih subjekata koji su učestvovali na parlamentarnim izborima pokrenuo sam razgovore na temu imenovanja u pravosuđu, koja su, po meni, prvi i najvažniji korak da se pokaže da postoji politička volja i institucionalni kapacitet da se reforme ubrzaju", kaže predsednik Crne Gore.

Dodaje da je započeo svojevrsnu diplomatsku turu po evropskim prestonicama sa ciljem promocije Crne Gore i ubrzanja njenog ulaska u EU.

"Planiram da povećam vidljivost naše zemlje u Evropi i jasno predočim državama članicama važnost političkih promena koje su se desile u Crnoj Gori za proces ubrzanja njenog ulaska u EU. Takođe, spremam se i za posetu Sjedinjenim Američkim Državama na poziv državnog sekretara Entonija Blinkena, tokom koje želim da uverim naše atlantske partnere da smo iskreni prijatelj i kredibilan saveznik u svim aktuelnim geopolitičkim izazovima. Ova poseta Beogradu takođe ima za cilj ostvarenje još jednog važnog prioriteta – unapređenja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje", rekao je Milatović.

image