Subotičani strahuju od migranata: Kao da pucaju u našem dvorištu

U šumi koja se naslanja na subotičko naselje Makova sedmica i granicu s Mađarskom često dolazi do međusobnih sukoba migranata i obračuna vatrenim oružjem

Iako je migranata na ulicama Subotice vidno manje zbog pojačanog prisustva policije, šuma na obodu grada, na samoj granici s Mađarskom, i dalje vrvi od njih. Pucnjava je sve češća, policija reaguje i odvede ih, ali ista lokacija ubrzo se ponovo napuni. Meštani pre svega najugroženijeg subotičkog naselja Makova sedmica ne osećaju se bezbedno.

"Policija radi svoj posao, ali sam tražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da punktova bude još više, da se subotičkoj policiji pomogne logistički i operativno. Insistiraću na tome sve dok ne bude ijednog ispaljenog metka i pronađene puške. Građane molim da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, ne ulaze u šumu, već da sva saznanja jave", izjavio je za "Večernje novosti" načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov.

Dodao je da je prošle godine bilo 2.000 migranata u centru grada i još toliko u drugim delovima, ali da je situacija sad daleko bolja. Ilegalni kampovi su uklonjeni, kontrolišu se ugostiteljski objekti i ljudi koji su izdavali smeštaj migrantima. Mađarske vlasti svakodnevno vraćaju migrante kroz određene tranzitne kapije, ali oni se odmah prevoze u prihvatne centre na jugu Srbije.

Ipak, i pored policijskih punktova, taksisti i migranti dolaze sporednim uličicama.

"Veliki problem su i pojedine naše komšije koje taksistima i migrantima javljaju gde je policija i sprovode ih sporednim putevima", izjavila je stanovnica pomenutog naselja, te dodala da joj se jedan taksista pohvalio da je radio kao granični policajac pa da zna svaki grm duž granice od Kelebije do Martonoša i gde treba da ih vozi.

Prošle godine se, kažu meštani, nije toliko pucalo, a sada migranti svašta nose u šumu.

"Pitam se samo odakle im toliko oružja, ko im donosi, kako to država može da dozvoli? Čista je sreća što niko od naših sugrađana nije stradao", zaključio je jedan Subotičanin.