Rasprava o razrešenju Baste sutra; Marković: Njegove izjave nanele hroničnu štetu Srbiji (VIDEO)

Predlog za razrešenje Baste u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić, na inicijativu koalicije SPS-JS na čiji je predlog Basta izabran za ministra privrede

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad, a raspravu o Predlogu za razrešenja ministra privrede Radeta Baste nastaviće sutra, na predlog ministra bez portfelja Đorđe Milićević. Sednica će biti nastavljena u 10 časova.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas da će podržati razrešenje ministra privrede Radeta Baste koje je predložila predsednica Vlade Ana Brnabić, ocenjujući da u vladi mora postojati jedinstvo kada je reč o državnoj i nacionalnoj politici.

Opozicija je kritikovala izbor Baste za ministra privrede uz poruku da nisu mnogo zainteresovani za njegovu dalju političku sudbinu.

Predlog za razrešenje Baste u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu koalicije SPS-JS na čiji je predlog Rade Basta izabran za ministra privrede.
Kao razlog za njegovo razrešenje se navode izjave koje je davao, a koje su u suprotnosti sa državnom politikom.

Basta je ranije rekao da Srbija treba da uvede sankcije Ruskoj federaciji, ali i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu.

Predsednik JS Dragan Marković Palma pozvao je Bastu da podnese ostavku na funkciju ministra privrede, što on nije učinio.

Dragan Marković rekao je danas u skupštini, povodom predloga za razrešenje ministra privrede Radeta Baste, da ga je više puta pozivao da ne iznosi stavove suprotne politici vlade.

"Za sve njegove izjave, ja sam mu govorio da nema 'ja, pa ja'. Vlada je kolektivni organ i ne možete da sprovodite autonomiju i da sami odlučujete o čemu se radi, a da se ne bavite resorom koji se zove ministarstvo privrede", naveo je Marković.

Lider Jedinstvene Srbije i o biografiji Radeta Baste.

"Kada je Jedinstvena Srbija predlagala Radeta Bastu za ministra privrede njegov CV je bio taj da je imao privatnu kompaniju i da, kada je bio direktor Javnog komunalnog preduzeća 'Beogradske elektrane' nije bilo problema u Beogradu, ali nas nije prevario njegov CV, nego njegovo ponašanje. Mi ne želimo da jedno pričamo, a drugo radimo", naveo je Marković, ističići višestruke benefite po Srbiju jer niej uvela sankcije Rusiji:

"Koalicija SPS – Jedinstvena Srbija je u predizbornoj kampanji govorila da smo protiv uvođenja sankcija Rusiji. To nisu samo politički razlozi, već u ekonomski, Pogledajte kolika je cena gasa u Srbiji, a kolika je u državama koje su uvele sankcije Rusiji".

U politici, kao i u zdravstvu, objasnio je lider Jedinstvene Srbije postoje dva termina, "akutno i hronično", a prema njegovim rečima "izjave Radeta Baste su hronično pravile štetu građanima Srbije i državi Srbiji".

Marković je naveo i da neće da kaže da ga je "Rusija vezala ili da mu je druga kuća Rusija", ali da postoje razlozi da se sarađuje sa tom zemljom.

On se izvinio građanima Srbije što su u Jedinstvenoj Srbiji napravili takvu grešku da predlože Radeta Bastu za ministra privrede.

"Taj čovek više ne može biti ni ministar ni član Jedinstvene Srbije", dodajući da je "Rade Basta je njegovo najveće neprijatno iznenađenje u životu", što mu je, kako je naveo, i rekao.

"Politika Jedinstvene Srbije, kao i koalicije SPS – Jedinstvena Srbija je: nećemo da uvodimo sankcije Rusiji nećemo da priznamo nezavisno Kosovo i nećemo u NATO", zaključio je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Negodovanje i pauza

Predsedavajući Skupštine Srbije Usame Zukorlić proglasio je kraću pauzu u Skupštini Srbije, jer je poslanik "Moramo-Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta negodovao pošto nije dobio reč.

Zukorlić je rekao Jovanoviću da ne može da dobije reč, jer mu je izrečena mera oduzimanja reči.

"Ako nije (Vladimir) Orlić tu, tu je Zukorlić", rekao je Zukorlić Jovanoviću.

Pošto nije dobio reč, Jovanović je prišao predsavajućem, a potom mu se pridružio i šef poslaničke grupe "Moramo-Zajedno" Nebojša Zelenović.

Posle nekoliko minuta razgovora, Zukorlić je proglasio pauzu. Pauza je trajala desetak minuta, a potom se nastavilo sa raspravom o predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, po razrešenju Baste, preuzeće ministar finansija Siniša Mali.