Vučević: Nisu migovi podignuti samo zbog dronova

Uočeno je više bespilotnih letelica, ali migovi nisu patrolirali samo zbog dronova, kaže ministar odbrane

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu za podizanje borbene gotovosti odmah nakon što su uočeni dronovi.

Napomenuo je da ne može da kaže čiji su dronovi koji su viđeni, ali da dolaze sa teritorije KiM.

Vučević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da prethodna tri dana Vojska uočava određene objekte, bespilotne letelice ili dronove koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti i sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije.

Vučević kaže da je odluka o podizanju borbene gotovosti doneta "imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu", da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande.

Prema njegovim rečima uočeno je više bespilotnih letelica sa različitim kretanjima, ali migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova - vršili su policijsko patroliranje.

Vučević kaže da je reč o pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica VS i određenih vojnih kasarni. Prema njegovim rečima, nije pitanje samo ulaska u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga.

Ukazuje da je predsednik Republike kao vrhovni komandant izdao izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan.

Vučević je, govoreći o dešavanjima na području iznad Merdara i okolini Raške, poručio da će nebo koje je pod kontrolom Vojske Srbije biti apsolutno zaštićeno.

"Štitićemo nebo koje je pod kontrolom VS - nebo koje se pokriva našim sistemima, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom - biće sigurno za sve građane Srbije", dodaje ministar i napominje da vojska ima i kapaciteta i sposobnosti da odgovori na svaki zadatak.

Migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova 

"Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci, migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama - vršili su redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba. Vojska može i sa avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima, i drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovori na ove izazove", dodaje ministar odbrane.

Nije mogao da kaže čiji su dronovi, ali napominje - dolaze sa teritorije KiM.

"Sve se to odvija u kontekstu nadzora i pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije na teritoriji koja je pod našom kontrolom, VS ima svoj program rada i postupa u skladu sa smernicama vrhovnog komandanta", dodaje ministar.

"U toku su velike vežbe, u smislu prostornog zahvata, koje su nazvane Manevri 22, očekujem da sutra predsednik Republike poseti deo jedinica na Pasuljanskim livadama i uveri se kako teku vojne vežbe", kaže Vučević.

Priština da se vrati za pregovarački sto

Kaže da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova, da se Vojska Srbije koncentriše na administrativnim linijama.

"Praveći bauk od toga neko pokušava da kroz špijuniranje dođe do nekih informacija. Vojska radi svoje aktivnosti kako je zacrtano i čuva svoje oružje i oruđe", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, vojska je ključni atribut države, to je oružana sila, to nije društvo ljubitelja markica, već oružana sila koja brani državu.

"Predsednik Republike je izdao naredbu o podignutom stepenu borbene gotovosti i Vojska mora da bude spremna da izvrši svaku naredbu. Ako se uoči dron biće eliminisan, ili stavljen pod našu kontrolu", naveo je ministar odbrane.

"Zbog neodgovornog ponašanja administracije u Prištini, zbog napuštanja koncepta dijaloga, inisistiranja na tome da je pitanje registarskih tablica stvar njihove administracije može da se ugrozi bezbednost i Srbija mora da reaguje. Poruka je da nema nove Oluje, novog Bljeska. Ovo nisu video-igrice, bolje hiljadu dana za pregovaračkim stolom nego jedan sat u rovu. Ali to ne znači da se plašimo", kaže on.

Pozvao je Prištinu i zemlje Kvinte da vrate Prištinu za pregovarački sto i da prestane politika jednostranih odluka.

"Migovi-29 patroliraju našim nebom, imamo pravo da kontrolišemo svoje nebo", zaključio je Vučević.