Pastor o sukobima migranata: Nije normalno da građane budi rafalna paljba

Od početka migrantske krize, Saveza vojvođanskih Mađara je zastupao stavove koji su prema migrantskom talasu pokazivali manje tolerancije od zvanične državne politike

Na Makovoj sedmici, subotičkom naselju nekoliko stotina metara od državne granice sa Mađarskom, puca se gotovo svakodnevno. Migranti koji su se skućili u ovdašnjoj šumi, tik uz državnu granicu, hicima iz automatskog oružja rešavaju međusobne sukobe, a građani strahuju, piše "Politika".

Zbog nelagode i straha, meštani Makove sedmice ne prilaze pomenutoj šumi, a sve ređe u svojim dvorištima piju kafu jer tako izbegavaju da ih pogodi zalutali metak, ili da dođu u sukob sa migrantima. 

Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) slaže se da su učestali sukobi među migrantima na Makovoj sedmici problem po bezbednost žitelja naselja, ali i čitave Subotice. 

"Nije normalno da građane u bilo kojoj mesnoj zajednici u našoj zemlji budi rafalna paljba, a upravo to se dešava na Makovoj sedmici. Imamo razumevanja u humanom smislu, ali gotovo osam godina ponavljamo da ovde nije reč o ekonomskim, već ilegalnim migrantima", kaže Pastor. 

Od početka migrantske krize, SVM je zastupao stavove koji su prema migrantskom talasu pokazivali manje tolerancije od zvanične državne politike. 

Pastor podseća da je protiv njega 2015. godine vođen postupak zbog ksenofobije i ugrožavanja ljudskih prava. 

"Samo zbog toga što sam stvari nazvao pravim imenom i rekao da ovo nisu ekonomski migranti i da državni organi treba da garantuju bezbednost pre svega našim građanima", zaključuje Pastor.

Na vrhuncu onoga što je ocenjeno kao "migracija naroda", kada je kroz našu zemlju, a posebno kroz Suboticu kao pogranični grad, prošlo više stotina hiljada migranata, incidenti gotovo i da nisu beleženi. 

U poslednjih godinu i po dana, situacija je bitno drugačija, navodi list. Od pojedinih državnih organa nezvanično može da se čuje da su vlastima u Beogradu već duže vreme skretali pažnju na eskalaciju sukoba među migrantima, navodeći da je uočeno da postoji međusobna netrpeljivost između grupa koje dolaze iz Avganistana i Pakistana, kao i između onih iz Maroka i Tunisa. Osim toga, povećan je broj nasrtaja na domaće stanovništvo. 

"Od 2015. se obraćamo svim organima vlasti. U parlamentu smo se često javljali i na realan način govorili o ovom problemu. Nudili smo i rešenja i konkretne mere. Znači, nismo ovoj temi pristupali demagoški i nismo pokušavali da ubiremo jeftine političke poene", kaže Balint Pastor. 

On dodaje da je predlagano da se čuva južna granica zemlje, da se ilegalni migranti ne puštaju na teritoriju Srbije, jer odavde neće moći da idu dalje. 

"Predlagali smo i veće prisustvo policije, Žandarmerije i vojske gde je to moguće, kako bi se garantovala bezbednost građana. Ono što je ohrabrujuće i pozitivno, to je očigledno veće prisustvo i policije i Žandarmerije ne samo na Makovoj sedmici, već svugde gde su migranti u većem broju. To nije slučajno, to je rezultat onog što smo tražili tokom sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova, predsednicom vlade i predsednikom države, jer nema drugog rešenja. Samoorganizovanje građana nikako nije rešenje. Država je ta koja treba da garantuje bezbednost građana", ističe Pastor.