Srbija i Balkan

Banjaluka nastavlja borbu u Savetu bezbednosti UN: Sarajevo traži da reaguje NATO

Rusija je u SB UN otvorila pitanje opasne situacije oko Ustavnog suda BiH
Banjaluka nastavlja borbu u Savetu bezbednosti UN: Sarajevo traži da reaguje NATO© Loey Felipe/UN Photo/Handout via Xinhua

Svoju bitku za opstanak i očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma Republika Srpska nastaviće na Ist Riveru, pišu "Novosti".

Naime, vlasti u Banjaluci najavljuju da će Savetu bezbednosti UN uputiti apelaciju kojom brani svoja prava i formalno ukazati da aktuelni visoki predstavnik Kristijan Šmit nema legitimitet za obavljanje funkcije.

Uz prateću larmu i pretnje političkog Sarajeva, koje priziva pomoć Zapada i NATO i traži kaznu za Milorada Dodika, i zvanično u RS se ne poštuju odluke kontroverznog Nemca, kao i Ustavnog suda BiH. Iz Srpske poručuju da će institucionalno braniti svoja prava.

"Mi ćemo sigurno uputiti apelaciju i Savetu bezbednosti UN zato što se Šmit predstavlja kao visoki predstavnik koga oni nisu imenovali. Obratićemo se i Nemačkoj, koja ima svog državljanina koji hoda po našoj teritoriji i pokušava da nameće zakone silom", pojasnio je generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Luka Petrović.

On je podsetio da RS ima svoje institucije i da želi da zadrži njihovu snagu.

"Želimo da zadržimo sve što pripada RS - i zemljište i vodu i šume, osim kasarni od strateškog značaja i kojima upravljaju Oružane snage BiH. A neko to sada želi da sruši", kaže Petrović.

Istovremeno, Rusija je u SB UN otvorila pitanje opasne situacije oko Ustavnog suda BiH.

"Usled provokativnih promena pravila njegovog rada, RS je isključena iz procesa donošenja odluka. Nastavak rada trojice stranih sudija u Ustavnom sudu je anahronizam. Donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH bez učešća Srba ili bilo kojeg drugog državotvornog naroda BiH put je koji vodi ka uništavanju dejtonske strukture i, što je posebno opasno, ka potencijalnom sukobu", izjavio je portparol stalne misije Rusije pri UN Fjodor Stržižovski.

On kaže da se svi pomenuti koraci uklapaju u politiku zapadnih zemalja koje žele da održe protektorat u BiH, između ostalog, i preko nelegitimnog Šmita koji nije dobio odobrenje SB UN.

"Međutim, uvereni smo da narodi BiH imaju pravo da sami, bez spoljne kontrole, dogovaraju budući vektor razvoja svoje zemlje na osnovu međusobnog poštovanja i tražeći kompromise", poručio je ruski diplomata.

S druge strane Denis Zvizdić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, pozvao je članice NATO da na sutrašnjem samitu u Talinu donesu odluku da rasporede vojnike na teritoriji Distrikta Brčko i tako, kako kaže, onemoguće projekat secesije RS, koji je pokrenut poslednjim odlukama njene Narodne skupštine.

Na ovo je odgovorio predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić koji je istakao da je i komandant NATO-a američki general Kristofer Kavoli utvrdio da ne postoji poremećaj bezbednosne situacije u Brčko distriktu niti u BiH.

"Nije to bunar želja da kada god nekome padne na pamet da pojača pritisak na Republiku Srpsku da koristi NATO kao svoje sredstvo. Prilično je providno što radi Zvizdić i ide u prilog da se pokušava naelektrisati atmosfera i dobiti neki jednako primitivni odgovori iz Republike Srpske, čega se mi dobro čuvamo", naglasio je Stevandić.

Sarajevu se nisu svidele ni izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji je na spekulacije da Šmit planira da smeni Dodika, kazao da još nije vreme da se preduzima nešto tako.

Predsedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić upozorio je da napadi na institucije i predsednika RS neće doneti napredak BiH nego će imati suprotan efekat.

"Napadi i dizanje tenzije iznutra, a još više spolja, samo zato što institucije RS i njen predsednik obavljaju Ustavom propisane dužnosti, nisu korisni za BiH. Oni što prizivaju da međunarodni faktor reši njihove političke želje trebalo bi da znaju da napredak postoji samo kada postoji dogovor unutar BiH", rekao je Špirić.

image