Crnogorcima smeta što se Njegoševa dela tretiraju "kao deo srpske književnosti"

"Nikad nećemo prihvatiti srbizaciju Crne Gore i otimanje naše kulture", poručili su iz crnogorskog PEN centra povodom inicijative da se Njegošu podigne spomenik u Nikšiću

Crnogorski nacionalisti burno su reagovali na odluku o podizanju spomenika Petru Drugom Petroviću Njegošu u Nikšiću, posebno imajući u vidu da je zahtev za izgradnju spomenika podneo predsednik Opštine Marko Kovačević, Srbin i član Nove srpske demokratije, prenose "Večernje novosti".

Iako se podizanjem spomenika Njegošu "simbolično čuva uspomena na jednu od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije, posebno zapažene za državni, društveni, ekonomski i kulturni razvoj Crne Gore", kako se ističe u obrazloženju inicijative kluba odbornika "Za budućnost Nikšića", to nije bilo dovoljno ostacima bivše vlasti Demokratske partije socijalista takođe bivšeg predsednika Mila Đukanovića.

Naime, šef kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić" Boris Muratović smatra da treba usaglasiti naziv koji će biti na budućem spomeniku vladici Radu.

"Ne treba sad da se svađamo je li on srpski ili crnogorski. Samo da izbegnemo neke razlike, da znamo da li će to biti spomen-obeležje kralju Nikoli Prvom kralju Crne Gore", ocenio je Muratović.

Oštriji su bili Fakultet za crnogorski jezik i književnost i crnogorski PEN centar – osudili su navode iz pomenutog obrazloženja u kojima se vladika Rade i njegova dela tretiraju "kao deo srpske književnosti".

"Njegoš nije srpski pesnik niti se za života svrstavao u srpske pisce. Njegoš je crnogorski vladar i pisac, te kao takav deo crnogorske književne i kulturne baštine. Od Njegoševe smrti do danas njegov lik i delo često su bili predmet otimanja i reinterpretacija, no njegovo književno delo duboko je utemeljeno u crnogorskoj kulturi i nadživelo je sve ideologije i velikodržavne programe", istakli su oni.

Iz PEN centra su poručili da kao što vlada Dritana Abazovića nije krila da joj je jedan od prioriteta potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tako se Njegoš prepušta "četničkom gradonačelniku Marku Kovačeviću", dodajući da je Njegoš sada prepisan u vlasništvo Srbije.

"Nikad nećemo prihvatiti srbizaciju Crne Gore i otimanje naše kulture", zaključili su iz crnogorskog PEN centra.