Hovenijer: Sever je komplikovan, ne zna se kada će doći do deeskalacije

Prema rečima američkog diplomate, teško odgovoriti da li je situacija na severu KiM blizu deeskalacije

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je sever KiM "komplikovano pitanje" i da je način na koji privremene prištinske institucije upravljaju trenutnom situacijom osetljiv, pozivajući na koordinaciju sa međunarodnim saveznicima kako bi se izbegla kriza, prenosi "Koha".

Na konferenciji za novinare sa zvaničnog otvaranja poslovnog centra u Peći, Hovenijer je rekao da SAD žele da Priština ostvari svoje ciljeve

"SAD ostaju posvećene, kao i do sada, da 'Kosovo' postigne svoje ciljeve. Stojimo iza suverenog, nezavisnog, multietničkog, demokratskog 'Kosova' koje se razvija u evropskim i evroatlantskim strukturama. Naporno radimo na tome. To, takođe, znači da 'Kosovo' ostvaruje svoj suverenitet. Sever je komplikovan, i način na koji 'Vlada Kosova' upravlja situacijom je veoma osetljiv. Želimo da to bude u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima, kako bismo izbegli krize koje ometaju naš dug put ka ostvarenju zajedničkog cilja", naveo je Hovenijer.

On je dodao da je teško odgovoriti da li je situacija na severu blizu deeskalacije, uprkos jučerašnjem dogovoru izaslanika EU Miroslava Lajčaka i pregovarača tzv. Kosova Besnika Bisljimija.

Ponovio je da SAD očekuju punu primenu sporazuma i izbegavanje nevolja, navodeći da je to pitanje koje mora biti hitno rešeno.