Treslo se tlo i u Kragujevcu: Zemljotres u Srbiji, grad bio na udaru i za vikend

Zemljotres koji je pogodio okolinu Mostara osetio se i u Kragujevcu

Zemljotres jačine 3,8 stepeni Rihterove skale registrovan je večeras u regionu mesta Kragujevac, saopštio je Republički seizmološki zavod (RSZ).

Kako navodi RSZ, zemljotres je zabeležen u 19.25 časova.

Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na 5 stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

"Jako se zatreslo" "Zaljuljao se pod, a i čulo se kao da je pukla bomba", "Jak udar dva puta", samo su neki od komentara uplašenih građana na mrežama.

Minulog vikenda, slabiji zemljotres pogodio je Kragujevac, pa su građani uznemireni jer se njihov grad sada prodrmao nešto jači potres.

Prethodno, samo nepun sat, jak zemljotres pogodio je danas Bosnu i Hercegovinu. BiH je potresao jak zemljotres jačine 4,2 stepena po Rihterovoj skali, javlja EMSC, portal koji registruje svaki potres na svetu. Epicentar je bio na sedam kilometara od Gruda, na 37 kilometara od Mostara.

Potres je zabeležen na dubini od sedam kilometara. Zasad nema informacija o šteti i povređenima.

Podsećamo, krajem juna registrovan je zemljotres magnitude četiri stepena po Rihterovoj skali u Jadranskom moru, a epicentar je bio dva kilometra južno od Dubrovnika, objavio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Kako je navedeno na sajtu EMSC, epicentar je bio na dubini od četiri kilometra i 84 kilometra jugoistočno od Mostara u BiH.