Hovenijer posetio zapaljenu kuću srpske porodice kod Istoka: Kriminalni čin (VIDEO)

Američki diplomata pozvao je prištinske vlasti da što pre nađu počinioce, ali i pohvalio one na lokalu za podršku koju su pružili ovoj srpskoj porodici

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer posetio je danas kuću povratničke porodice Jozić u selu Verić na Kosovu i Metohiji u blizini Istoka, koja je pre dve noći zapaljena i osudio taj, kako je rekao, kriminalni čin.

Hovenijer je, kako je naveo u video snimku koji je objavio na Tviteru, naveo da je kuću, uz dozvolu porodice, posetio zajedno sa ministrom za povratak i zajednice u vladi privremenih prištinskih institucija Nenadom Rašićem, gradonačelnikom Istoka Iljirom Feratijem i predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije, koja je porodici Jozić obezbedila tu kuću.

On je podmetanje požara nazvao kriminalnim činom.

"Želim da osudim ovaj napad i zastrašivanje ove porodice da ostvare pravo da se vrate u svoj dom. Međunarodna zajednica vrlo ozbiljno shvata pravo raseljenih osoba da se vrate u svoje domove u uslovima poštovanja i sigurnosti", rekao je Hovenijer.

On je pozvao prištinske vlasti da identifikuje počionioce kako bi odgovarali za svoje postupke.

"Cenimo dosadašnji odgovor vlasti 'Kosova', kao način podrške porodici", poručio je Hovenijer.

Paljenje kuće Srbina povratnika u opštini Istok osudija je i Misija OEBS-a na KiM. Oni su pozvali policiju da istraži slučaj i odgovorne privede pravdi.

"Osuđujemo podmetnuti požar u novoizgrađenoj kući povratnika Srbina u Veriću, opština Istok. Pozivamo policiju da ispita slučaj i privede počinioce pravdi. Zajedno sa kosovskim institucijama i međunarodnim partnerima, snažno podržavamo povratak raseljenih lica, u skladu sa našim mandatom za ljudska prava i pomirenje", napisano je na Tviteru.

Misija OEBS-a je na Tviteru navela da pozdravlja spremnost Ministarstva za zajednice i povratak da nastavi sa podrškom pogođenoj porodici.

O paljenju povratničke kuće, oglasila se ranije Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštenjem u kojem je navela da su ovakvi napadi česta pojava i da potvrđuju "nesposobnost, ali pre svega izostanak želje i dobre volje Prištine da ovakva događanja onemogući i stvori uslove za suživot na Kosovu i Metohiji".