Srbija i Balkan

Milatović: Nadam se da će Srbija uskoro izručiti Svetozara Marovića

Iako je posredi sukob Đukanovića i Marovića, Podgorica već godinama krivca vidi u Srbiji i od Beograda traži da bude izručen Crnoj Gori
Milatović: Nadam se da će Srbija uskoro izručiti Svetozara Marovića© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izrazio je danas nadu da će Srbija uskoro izručiti Podgorici nekadašnjeg visokog funkcionera DPS Svetozara Marović.

Milatović je rekao i da je tokom posete Srbiji dobio uveravanja da će se zvanični Beograd prema tom pitanju poneti odgovorno.

"Ako želimo da izgradimo odnose poverenja, ja se nadam da će uskoro doći do izručenja Svetozara Marovića", kazao je Milatović nakon završetka Samita NATO u Vilnjusu, preneo je portal "RTCG".

Marović je bio visoki funkcioner Demokratske partije socijalista i najbliži saradnik njenog lidera Mila Đukanovića. Bio je na čelu Političkog saveta DPS-a i mediji su ga predstavljali kao ideologa Đukanovićeve stranke.

Marović je bio predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. godine.

U Crnoj Gori je osuđen na tri godine i 10 meseci zatvora zbog malverzacija u Budvi. Marović je presudom bio u obavezi da vrati 1,1 milion evra opštini Budva i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

U maju 2016. godine Marović je izašao iz pritvora i otišao za Beograd. Kako je rekao njegov advokat Zdravko Begović, Marović se uputio u Srbiju na lečenje.

Međutim, Đukanović je za svojim nekadašnjim najbližim saradnikom raspisao poternicu, što se završilo i Interpolovom poternicom.

Iako je posredi sukob Đukanovića i Marovića, Podgorica već godinama krivca vidi u Srbiji i od Beograda traži da bude izručen Crnoj Gori.

Milatović je rekao da bi bilo dobro da do kraja godine bude održana zajednička sednica vlada Crne Gore i Srbije, te da je i o tome razgovarano tokom njegove nedavne posete Beogradu.

Rekao je i da je siguran da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro zvanično posetiti Crnu Goru.

On je naveo da Crna Gora kredibilan partner Alijanse, koja se konstruktivnom ulogom u reginu trudi da afirmiše stabilnost i demokratiju.

"Delimo zabrinutost Alijanse povodom dešavanja na Kosovu, i pozivamo obe strane na deeskalaciju tenziju i dijalog radi normalizacije odnosa u okviru platforme koju je ponudila EU", kazao je Milatović

image