Srbija i Balkan

RT Balkan analiza novog Kurtijevog trika: Ja ću vama dati nešto malo, a vi meni celo

Ja ću vama dati ništa za nešto, nešto malo za veliko, parče za celo, kaže se u čuvenom duhovitom dijalogu Duška Radovića, a po istom principu ponaša se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti
RT Balkan analiza novog Kurtijevog trika: Ja ću vama dati nešto malo, a vi meni celowww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Baš kao u duhovitoj priči Duška Radovića o trampi, tako premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poslednjih dana pokušava da nasamari i zapadne posrednike i Beograd.

Ja ću vama dati ništa za nešto, nešto malo za veliko, parče za celo, kaže se u čuvenom dijalogu Radovića, a po istom principu ponaša se i Kurti.

Nakon poslednjeg izbijanja nemira na severu Kosova i Metohije, Srbi su tražili da Priština povuče svoju kosovsku policiju koja je u maju zaposela zgrade opština na severu i drži ih pod opsadom mesecima.

Dakle, povlačenje policije u potpunosti. Iza tog zahteva stali su i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, predsednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Makar do nedavno, iza tog zahteva o potpunom povlačenju specijalaca stajao je i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Međutim, svoj stav Lajčak je promenio nakon nedavnog sastanka sa zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem u Bratislavi.

Njih dvojica su postigli dogovor da tzv. kosovska policija smanji broj svojih pripadnika za 25 odsto iz tri opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Priština je pokušala taj potez da predstavi kao svoj ustupak kako bi došlo do deeskalacije situacije na severu južne srpske pokrajine.

Na terenu je situacija nepromenjena. Ispred opštinskih zgrada u tri opštine na severu KiM građani i dalje mirno protestuju, u zgradama su pripadnici policije, a između su pripadnici turskog Kfora.

Ova odluka Prištine sadrži mnogo zamki i pitanje je zašto je Lajčak saučesnik Kurtija, ali krenimo redom.

Kurti prvo poveća prisustvo policije za 1.000 odsto, pa smanji za 25

Kurtijev pokušaj zavaravanja Srba ogleda se u tome što prištinski specijalci, ne samo što neće napustiti sever, nego će ostati u opštinama, ali neće biti u samim zgradama. Dakle, prištinska policija svakako će slobodno patrolirati Zvečanom, Zubinim Potokom i Leposavićem.

Ali zahtev Srba nije da se smanji prisustvo policije za nekoliko odsto, kao ni da specijalci izađu iz zgrada opština i ostanu svakako na prostoru severa. Zahtev Srba je jasan - povlačenje specijalaca u potpunosti sa severa Kosova i Metohije.

Na ovaj trik Kurtija reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Vidite trik koji pokušavaju da sprovedu u delo pojedini iz Zapada, a to je: pa vratite se i normalno razgovarajte, malo smo uhapsili četrdesetak Srba, malo im pretimo da ćemo nastaviti da hapsimo, ali kažu da je deeskalacija kada povuku 25 odsto nečega. Bog zna šta to znači, ni kome znači, već traže Lajbnicov dovoljan razlog da okrive Srbiju, jer svoje čedo moraju da sačuvaju", kaže Vučić.

Da iza svega stoji pokušaj Kurtija da se, praveći neki navodni ustupak, pokaže kao konstruktivna strana u pregovorima sa Beogradom smatraju i sagovornici RT Balkana.

Pravnik iz Kosovske Mitrovice Marko Jakšić kaže za RT Balkan da Kurtijeve vlasti prvo preduzmu jednostrani potez koji ugrožava bezbednost Srba na severu Kosova i mir na Zapadnom Balkanu, pa se prave da su mirotvorci.

"Povećaju prisustvo policije za 1.000 odsto u i oko opštinskih zgrada u tri opštine na severu Kosova, a onda deeskaliraju situaciju tako što će njihov broj smanjiti za 25 odsto. Kojih 25 odsto? Broj pripadnika policije u tim objektima nije bio čak ni fiksan od prvog dana poslednje krize 26. maja", upitao je Jakšić.

Ocenjuje da je reč o potezu koji bi trebalo da zamaže oči međunarodnim predstavnicima time da tzv. Kosovo poštuje njihove zahteve i radi na smirivanju situacije, kao i da pokuša da teret odgovornosti prebaci na Beograd.

"Za to vreme Priština proširuje punkt na Bistrici i pretvara ga u novu bazu", napominje naš sagovornik.

Da je ovo novi Kurtijev trik smatra i predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša. On u izjavi za RT Balkan ocenjuje da je ovo pokušaj Kurtija da izađe iz ćorsokaka u koji je upao jer nije prihvatio predlog Žozepa Borelja i Lajčaka da povuče policiju u potpunosti sa severa Kosova, organizuje izbore uz učešće Srba i formira Zajednicu srpskih opština.

"Bisljimi ne govori o potpunom povlačenju 25 odsto policajaca sa severa Kosova, već o povlačenju policajaca iz i oko opštinskih zgrada i njihovo premeštanje u okviru iste opštine. To podrazumeva da oni neće biti povučeni, već izmešteni iz zgrada opština, a biće u nekom drugu objektu na prostoru severnih opština", kaže Beriša.

Da li će Zapad nasesti na trik

Beriša napominje da je susret Lajčaka i Krtijevog opunomoćnika Bisljimija više ličio na privatni razgovor. Dodaje da su na to reagovali i Žozep Borelj i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koji su tražili da se ispoštuje dogovoreno, a to je potpuno povlačenje tzv. kosovske policije sa severa.

"Videćemo da li će zemlje Kvinte, Borelj i ostali tu mangupariju koju je Kurti smislio sa Lajčakom prihvatiti, odnosno da li će to da prođe ili ne", kaže Beriša.

I Jakšić ističe da je jedino što može da pomogne realnom smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije povratak na pređašnje stanje.

"A to znači potpuno povlačenje specijalne policije i pronalaženje aranžmana koji će uvažiti potrebu ovog stanovništva za suštinskom autonomijom. Razumem zašto to Kutri ne želi, ali strašno je što su međunarodni posrednici slepi za to", zaključuje Jakšić.

Kurti je i ovog puta pokušao da bude najpametniji, tražeći način da se predstavi konstruktivna strana, dok sve vreme radi na zaoštravanju sukoba.

Na Beogradu je da Kurtijeve trikove razotkrije i objavi javnosti. Pravo je pitanje da li će zapadni posrednici koji vode glavnu reč u pregovorima Beograda i Prištine prihvatiti da stvari sagledaju u pravom svetlu.

Ili, ako bismo tekst završili u duhu u kojem smo ga i započeli mogao bi da glasi ovako. Baš onako kao što se završava Radovićev dijalog koji u emisiji "Na slovo na slovo" izvode devojčica i glumac Vlasta Velisavljević. Devojčica kaže: ja bih Vama dala "neću" za "hoću". Ako hoćete? Velisavljević na to odgovara: neću.

image