Srbija i Balkan

Tuča poslanika u Skupštini "Kosova"; Kurtija polili vodom (VIDEO)

Do incidenta je došlo tokom govora premijera Kurtija, u trenutku kada je poslanik DPK Mergim Ljuštaku prišao premijeru i polio ga vodom

Na današnjoj sednici Skupštine tzv. Kosova došlo je do fizičkog obračuna između poslanika vladajućeg Samoopredeljenja i poslanika Demokratske partije Kosova (DPK).

Kako prenose prištinski mediji, do incidenta je došlo tokom govora premijera Kurtija, u trenutku kada je poslanik DPK Mergim Ljuštaku prišao premijeru i polio ga vodom.

U to vreme, zamenik premijera Besnik Bisljimi ga je udario flašom vode u lice, pošto su Murat i Ljuštaku počeli da se guraju.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca zatražio je od policije da interveniše.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri prethodno je kritikovao Vladu zbog načina upravljanja situacijom na severu pokrajine. On je od premijera Aljbina Kurtija zatražio odgovor zašto do sada nije poslušao savete SAD.

Dok je na sednici Skupštine vladao haos, polivanje vodom i tuča, Kosovska policija se ispred zgrade parlamenta sukobila sa aktivistima Socijaldemokratske partije Kosova.

Aktivisti partije Dardana Molićaja nameravali su da izvedu političku akciju, u čemu su bili sprečeni.

Edi Rama osudio nasilje u Skupštini "Kosova"

Premijer Albanije Edi Rama osudio je nasilje u Skupštini tzv. Kosova i pozvao predstavnike opozicije da se distanciraju od tog "sramotnog ponašanja".

"Ne slagati se sa premijerom je demokratski, ali ovako izraziti svoje protivljenje znači ocrniti sebe, svoje birače i celu državu sramotom koja danas šteti 'Kosovu' na međunarodnom planu, više nego bilo koji politički stav koji se suprotstavlja premijeru! Zamislite kako se osećaju nezamenljivi saveznici i prijatelji 'Kosova' i Albanaca, kada vide kako se Albanci hvataju za gušu na mestu gde se treba boriti idejama i rečima, a ne uvredama i pesnicama! Zaista želim da se opozicija ogradi od ovog sramnog ponašanja i služi 'Kosovu' snagom primera, a ne primerom sile, napisao je Rama na Tviteru.

image