Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Šta se krije iza embarga na izvoz srpskog oružja?

Srbija mora biti spremna za rat ako nam ga neko nametne, uvereni su sagovornici RT Balkan
RT Balkan istražuje: Šta se krije iza embarga na izvoz srpskog oružja?© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

Odluka presednika Aleksandra Vučića da Vladi predloži uvođenje zabrane izvoza srpskog oružja, važan je korak - kako za borbenu gotovost, tako i za odbranu od hibridnih napada koje zemlja trpi u pokušajima Zapada da je predstavi kao učesnika u rusko-ukrajinskom sukobu, saglasni su sagovornici RT Balkan.

Predsednik smatra da plan da oružje proizvedeno u Srbiji u narednih mesec dana, a po potrebi i duže, u potpunosti bude na raspolaganju našim oružanim snagama i Ministarstvu odbrane, zapravo štiti vitalni nacionalni interes zemlje koji je "u ovom trenutku ugrožen do poslednjeg stepena".

Srbija se, kako je prošle nedelje rekao, najavljujući ovu odluku, ovim ne sprema za rat, već da sačuva zemlju od onih koji bi potencijalno želeli da ugroze njen integritet.

Dva su razloga zbog kojih je predsednik doneo ovu odluku, uveren je prof. dr Ilija Kajtez, stručnjak za bezbednost.

"Prvi razlog je situacija na Kosovu i Metohiji koja je komplikovana, rovita i neizvesna. Na koju će stranu da sve to da ode ne zavisi od nas, nego od gospodara mira i rata na severu KiM, odnosno zapadnih sila čiji su eksponenti Kurti i njegova zločinačka vlada koja vrši sistematsko terorisanje i pokušaj  zatiranja srpskog prisustva u južnoj srpskoj pokrajini. Zato nam je oružje potrebno – za, ne dao Bog, rat", uveren je Kajtez.

Odbrana od hibridnih napada

Konflikt u Ukrajini pokazao je da je u ratnim situacijama potrošnja oružja ogromna, pa kako naš sagovornik tvrdi - nije zgorega da se i mi dodatno i maksimalno naoružamo. Dodatnih rezervi nikad dosta!

Osim što će se u periodu embarga za izvoz Srbija naoružati "za ne daj Bože", neutralisaće, kako Kajtez kaže, i jedan od beskrajno mnogo pritisaka - tvrdnje da naše oružje raznoraznim kanalima stiže do najužarenije tačke na svetu, a to je sad front u Ukrajini.

Zapadnjačka jurišnica u tim, kako ih mnogi ocenjuju, hibridnim napadima na našu zemlju, britanska poslanica Ališa Kerns koja se prethodnih nedelja proslavila tvrdnjom da je SPC umešana u šverc oružja, juče je, na primer, optužila Srbiju da prodaje oružje Rusiji.

Nekoliko meseci ranije, Zapad se zaklinjao kako srpska namenska industrija trguje sa drugom stranom, odnosno Ukrajincima, što su srpske vlasti više puta demantovale.

"Mi apsolutno vodimo računa da izvozimo samo u one zemlje koje nisu pod sankcijama i gde je sve potpuno čisto, a krajnji korisnici potpuno jasni. Naravno, pošto je trgovina oružjem unosnija i od trgovine drogom, belim robljem i organima, nije čudno da naša municija nekad stiže i do tih neželjenih, odnosno ratnih destinacija", objašnjava Kajtez.

Bivši oficir Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan za RT Balkan kaže da Srbija ne izvozi nikakvo oružje u Rusiju, ali da je izvozila u zapadne vojske.

"To je još jedna laž smišljena da nas poveže sa ratom u Ukrajini, jer Kerns sve vreme pokušava da nas prikaže kao jednu stranu u ratu što mi nismo i nikako nećemo biti", jasan je Karan.

Priprema za rat - ako nam ga nametnu

Bivši oficir ističe i da odluka o zabrani izvoza oružja jeste priprema za rat- ako nas neko silom u njega uvuče.

"Srbija čini sve da do sukoba ne dođe, jer to  nam nikako ne treba i u svakom pogledu bi nas unazadilo. Ako nam neko ipak nametne rat, Srbija mora biti spremna i za takvu situaciju. Zna se šta su naše crvene linije i kada će Srbija sigurno vojno reagovati -u  pokušaju pogroma ili novog masovnog proterivanja Srba sa Kosova i Metohije", objašnjava sagovornik RT Balkan.

Kurti odlično zna kako da dovede do sukoba, a Srbija, uveren je Karan, sigurno neće skrštenih ruku gledati da neko ubija Srbe.

"Verovatno je vlast odlučila da se pripremi i za takvu situaciju - jer trenutno je takvo stanje i takvo okruženje u svetu, da u slučaju sukoba ne možemo očekivati da nam neko dostavi, pokloni ili proda oružje i municiju. Države NATO bi u takvoj situaciji sigurno imale direktivu da preko njihove teritorije ne možemo da uvezemo ništa, niti da dobijemo kao donaciju, pa pretpostavljam da je to razlog da se ono što proizvedemo sačuva za nas, dok se slika ne razbistri i postane jasno u kom će se pravcu kretati Kurtijevo ponašanje", zaključuje Karan.

Moratorijum treba da bude i duži

Ekonomista Branko Pavlović takođe smatra da je potpuno normalno povećavati svoje borbene kapacitete u uslovima ekstremne destabilizacije u Evropi, i to "čak i da nemamo problema sa Kosovom i Metohijom i Republikom Srpskom, a imamo ih".

"Nama su te količine potrebne, jer je Srbiji neophodno ogromno povećavanje zaliha, ako mislimo, a Vučić to govori već duže vreme - da se vratimo na obavezno služenje vojnog roka. Mi imamo manjak i za potrebe podizanja sopstvene vojne sposobnosti, pa bi zato moratorijum na izvoz trebalo produžiti na godinu dana", uveren je sagovornik RT Balkan.

Vučićev potez je, kako on kaže, dobar, kako za Vojsku Srbije, tako i za međunarodne odnose - jer ako imamo sumnju da oružje nelegalnim kanalima završava u Ukrajini, zašto bismo ugrožavali odnose sa Ruskom Federacijom?

"Rusiji ne izvozimo sigurno, jer su  naši kapaciteti premali za ono što ruska vojska i na dnevnom nivou ispali u Ukrajini. Oni potroše i 20 i više hiljada granata dnevno, pa je potpuna besmislica i pomisliti da je to snabdevanje tim količinama, moguće uvozom iz Srbije", ističe ekonomista.

image