Beograd kao Kazablanka

Od početka sukoba u Ukrajini u Srbiji se nastanjuje sve više Rusa

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba mnogobrojni Rusi su se preselili u Beograd. I sve ih više dolazi u srpsku prestonicu, gde je potražnja za stanovima i poslovnim prostorom naglo skočila, piše "Blumberg".

Rusi su registrovali više od 2.000 preduzeća i dali veliki podsticaj tržištu nekretnina. "U početku su tražili da iznajme stanove, dok poslednjih meseci sve više kupuju nekretnine i podnose zahteve da se nastane u Srbiji", izjavila je beogradski advokat Tijana Vujović i dodala da je ove godine sarađivala s najmanje 500 Rusa.

"Blumberg" ističe da su lideri Evropske unije upozorili srpskog predsednika Aleksandra Vučića da Srbija treba da odluči na čijoj je strani jer se opire pridruživanju sankcijama Moskvi, te konstatuje da "žila proruskih – ako ne i proputinovskih – osećanja seže duboko u Beogradu".

"Beograd je poslednjih nedelja bio kao Kazablanka", izjavio je Vučić 17. oktobra poredeći grad prikazan u filmu iz 1942. kao mesto koje vrvi od ratnih izbeglica – sa srpskom prestonicom.

Od početka sukoba u Srbiju došlo je više od 100.000 Rusa i nekoliko stotina Ukrajinaca, od kojih je 17.000 dobilo boravišnu dozvolu, rekao je Vučić.

"Kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate", izjavio je on.

"Blumberg" podseća da Srbija dozvoljava Rusima da uđu u zemlju bez viza prvih 30 dana, dok srpska nacionalna avio-kompanija održava linije za Moskvu i tri druga ruska grada.

Takođe, ističe da su istorijske rusko-srpske veze ponovo počele da jačaju od ruske podrške Srbiji tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999.

Mihail Korostikov, novi stanovnik Beograda i bivši službenik "Sberbanke" u Moskvi, konstatovao je da se na sve strane čuje ruski, te da nije osetio ni mrvicu negativnih osećanja prema sebi.

"Svi te tretiraju kao komšiju", rekao je Korstikov, ispričavši da su mu čak nudili besplatnu hranu na pijaci kada su čuli da je Rus.