Haos u Skupštini tzv. Kosova: Letele flaše i pesnice (VIDEO)

Predsednik prištinskog parlamenta Gljauk Konjufca pozvao je ranije poslanike PDK koji su se u više navrata fizički i verbalno sukobili sa poslanicima vladajućeg Samoopredeljnja da napuste sednicu skupštine

Nakon višesatnih tenzija koje su rezultirale i fizičkim obračunima, situacija u parlamentu takozvanog kosova, makar naizgled se smirila, javljaju prištinski mediji. 

Naime, poslanici Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova napustili su salu, posle višečasovnih tenzija sa poslanicima vladajuće partije i predstavnicima vlade.

Oni su napustili salu čim se završila vanredna sednica i počelo vreme za poslanička pitanja.

Poslanica Eliza Hodža iz Demokratske partije Kosova rekla je da su odlaskom zamenika premijera Besnika Bislimija iz skupštinske sale normalizovani uslovi za nastavak sednice.

Prema PDK, Bislimi je bio glavni podstrekač nasilja koje se dogodilo danas u Skupštini.

Predsednik prištinskog parlamenta Gljauk Konjufca pozvao je ranije poslanike PDK koji su se u više navrata fizički i verbalno sukobili sa poslanicima vladajućeg Samoopredeljnja da napuste sednicu skupštine, što su oni odbili.

Aljbina Kurtija, premijera privremenih institucija u Prištini opnovo su gađali flašom vode u parlamentu tzv. "Kosova", javlja prištinska "Koha".

Skupštinsko obezbeđenje na poziv predsednika parlamenta Gljauka Konjufce ponovo je intervenisalo na plenarnoj sednici jer su se opet fizički sukobili poslanici vladajuće koalicije i Demokratske partije Kosova.

U klinču su prvo bili Sali Ziba iz Samoopredeljenja i Rašit Kalaj iz PDK, dok je kasnije došlo do tenzija između Hajdara Beće iz PDK i jednog od funkcionera vlade.

Svi poslanici trenutno stoje kraj govornice u parlamentu, a obezbeđenje je u stanju pripravnosti. 

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odustao je od obraćanja pred poslanicima nakon što je sednica parlamenta tzv. Kosova posle tuče između poslanika Samoopredeljenja i DPK nastavljena je, prenosi "Koha".

Bez obzira na to što je Kurti odustao od obraćanja, poslanici opozicije opet su blokirali govornicu u parlamentu.

Predsednik parlamenta Gljauk Konjufca saopštio je da je razgovarao sa Kurtijem i da je dogovoreno da on odustane od obraćanja kako bi se smirile tenzije.

Konjufca je zamolio poslanike u Skupštini da sa razumevanjem prevaziđu probleme i nastave sa poslaničkim pitanjima na sednici, dodajući da su to očekivanja građana.

"Imamo najdublje nesuglasice ikada... Pokušavamo da prevaziđemo ove teške dane za našu zemlju. Pozivam vas na primereno ponašanje na zadovoljstvo građana 'Kosova'", izjavio je on.

Konjufca je istakao da se nada da se današnje nemile scene neće ponoviti.

"Razgovarao sam i sa premijerom, on odustaje od obraćanja i ako budemo imali razumevanja da nastavimo sa još jednom tačkom, ostalo ćemo preskočiti i nastaviti sa poslaničkim pitanjima. Nadam se da se scene od danas neće ponoviti, jer bi to bio loš znak za 'Kosovo'", rekao je Konjufca.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši smatra da sednica treba da bude odložena za sutra, kako bi se "tenzije stišale".

Nakon što su opozicioni poslanici ponovo blokirali govornicu, Konjufca je rekao da će građani proceniti ko je započeo sukob.

Prema njegovim rečima, pravi je trenutak da se ova situacija prevaziđe, kao i da će sednica biti nastavljena tamo gde je i prekinuta, bez obzira na to što su "brojčano nadjačani".

"Čak je i premijer imao volju da odustane od reči. Građani čekaju da nastavimo normalno. Idemo na izbore kad hoćete", rekao je Konjufca.

Tužilaštvo pokrenulo istragu o tuči u prištinskom parlamentu

Osnovno tužilaštvo u Prištini saopštilo je da je pokrenulo istragu, u vezi sa tučom koja je ranije danas izbila u Skupštini tzv. Kosova, prenela je "Koha".

U saopštenju je navedno da je obaveštena i policija, koja treba da preduzme sve neophodne istražne radnje, uključujući i uzimanje izjava strana u ovom slučaju.

"Tužilaštvo je pokrenuo istragu o krivičnom delu 'napad', povodom incidenta koji se danas dogodio u Skupštini Kosova, i ovlastio policiju u preduzimanje svih neophodnih istražnih radnji, uključujući i uzimanje izjava svih strana u ovom slučaju", stoji u saopštenju.

Dodaje se da će Tužilaštvo, u punoj koordinaciji sa policijom, preduzeti sve radnje u skladu sa zakonskim odredbama dok se slučaj u potpunosti ne rasvetli.