Vučević podržava vraćanje vojnog roka: Obuka od tri nedelje do tri meseca

Ministar odbrane kaže da je cilj da se naredne generacije obuče za postupanje u kriznim situacijama kako bi građani Srbije bili bezbedni

Ministar odbrane Miloš Vučević aktuelizovao je ideju o vraćanju obaveznog vojnog roka, napomenuvši da će biti organizovana stručna rasprava o ovoj temi. Ministar ističe da podržava tu ideju i da će tek biti odlučeno koliko dugo bi trajao vojni rok, a govori se o periodu od tri nedelje ili tri meseca.

Vučević je za "Blic" kazao da se zalaže da svi punoletni muškarci imaju vojnu obuku, a najavio je tu mogućnost i za starije od 30 godina koji nisu služili vojsku. Napominje da bi za drugu grupu važio kraći period obuke, od tri nedelje.

"I sam sam služio vojni rok. Naravno, ne pričamo više o vojnom roku od 12 meseci. Bio sam na Kosovu deset i po, 11 meseci. Ali mislim da treba da vratimo vojni rok, da li je to tri nedelje ili tri meseca, ili neki drugi period, ali apsolutno da", ističe ministar.

Prema njegovim rečima, vraćanje vojnog roka ima za cilj da se "naredne generacije obuče za postupanje u kriznim situacijama kako bi građani Srbije bili bezbedni".

"Nemir nam je kada imamo poplavu ili požar, a ne znamo kako da odreagujemo. Kada govorimo o vraćanju vojnog roka, ne pričamo o ratovanju, već da vojska bude na usluzi građanima kada je to u najtežim momentima najpotrebnije", kazao je Vučević.

Obavezni vojni rok ukinut 2011. godine

Ako se vrati obavezno služenje vojnog roka, i to u trajanju od tri nedelje do tri meseca, to bi bio najkraći period služenja vojske u našoj zemlji. Naime, u bivšoj Jugoslaviji vojska se služila najmanje dve godine, da bi 1964. vojni rok bio skraćen na 18 meseci, s izuzetkom ratne mornarice za koju je i dalje trajao dve godine.

Sledeće skraćenje, na 15 meseci, usledilo je 1972. godine, a od 1980. vojska se služila "samo" godinu dana.

Po raspadu SFR Jugoslavije, obavezan vojni rok se služio godinu dana, da bi početkom novog milenijuma obavezno služenje vojske bilo skraćeno na devet meseci.

U septembru 2010. Vlada Srbije je ukinula obavezni vojni rok, tako da od početka 2011. godine do danas se vojska u Srbiji služi samo dobrovoljno.