Srbija i Balkan

Za EU najslađa japanska riba iz radioaktivne vode?

Dok veliki broj država pooštrava ograničenja uvoza ribljih i poljoprivrednih proizvoda iz Japana, nakon odluke o ispuštanju vode iz nukelearke u Fukušimi EU veruje da je pravo vreme da ta ograničenja potpuno ukine
Za EU najslađa japanska riba iz radioaktivne vode?© Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Dok Kina i druge zemlje, uoči ispuštanja otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, najavljuje pooštravanje ograničenja na uvoz japanske morske hrane, Evropska unija ubeđena da je sada pravo vreme da ukine uvozne mere uvedene nakon nuklearne katastrofe u tom postrojenju.

EU se ovoga dosetila nakon razgovora predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i japanskog premijera Fumija Kišide na samitu u Briselu.

Nekoliko dana ranije i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odobrila je japanski plan za ispuštanje vode uz tvrdnju da bi to imalo "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu".

EU je ograničenja uvoza popuštala nekoliko puta od 2011. godine, kada su elektranu pogodili snažan zemljotres i cunami, što je izazvalo najveću nuklearnu nesreću na svetu od Černobilja 25 godina ranije.

Ali od 2021. godine, Unija zahteva sertifikate u kojima se vidi nivo radioaktivnih izotopa u divljim pečurkama, nekim vrstama ribe i jestivim divljim biljkama iz Fukušime i devet drugih prefektura.

To što će Japan ispustiti vodu koja bi, po mišljenju mnogih, mogla biti opasnaa, za EU je izgleda bio podsticaj da sva ograničenja ukine, uz napomenu da će radioaktivnost kontrolisati Japan.

Jedanaest zemalja trenutno pažljivo kontroliše uvoz proizvoda iz Fukušime i drugih delova Japana.

Kina, koja je glasni kritičar odluke o ispuštanju vode, ove nedelje je sugerisala da bi mogla da proširi ograničenja na uvoz japanske hrane, dok je Hong Kong (drugo najveće tržište japanskih poljoprivrednih i ribljih proizvoda nakon Kine) rekao da će potpuno zabraniti morsku hranu iz Fukušime i devet drugih prefektura ako se voda zaista pusti.

"Naša procena pokazuje da su prefekture u blizini Fukušime rizičnije, tako da sada preuzimamo odgovornost za naše stanovnike", rekao je novinarima sekretar Hongkonga za životnu sredinu i ekologiju Ce Čin-van.

I Ruska agencija za zaštitu potrošača saopštila je da će pojačati nadzor morskih proizvoda uvezenih iz Japana.

Vlada Južne Koreje podržala je izveštaj IAEA, ali opozicioni poslanici u toj državi veoma su skeptični prema uveravanjima da otpadne vode ne predstavljaju opasnost za morske vrste i ljude koji ih konzumiraju.

Oni smatraju da je vlada ignorisala zabrinutost javnosti i pozivaju više stručnih organizacija da preispitaju planove za ispuštanje vode.

Više od 1,3 miliona tona vode se skladišti u oko 1.000 rezervoara na lokaciji Fukušima Daiči, a operater fabrike, "Tokio elektrik pauer" upozorava da joj brzo ponestaje prostora za skladištenje.

Napredni sistem za obradu tečnosti može ukloniti većinu radioaktivnih elemenata iz vode – koja postaje kontaminirana kada se koristi za hlađenje oštećenog nuklearnog goriva – ali nije u stanju da ukloni tricijum, izotop vodonika koji je teško odvojiti od vode.

Japanski zvaničnici, međutim, tvrde da će prečišćena voda biti razblažena pre puštanja tako da nivoi tricijuma budu 140 od koncentracije dozvoljene prema bezbednosnim standardima zemlje. Očekuje se da će operacija trajati 30 do 40 godina.

image