Srbija i Balkan

Dačić: Insistiraćemo da se na sednici Saveta bezbednosti čuje glas Srbije i situacije na Kosovu

Šef srpske diplomatije je ocenio da Srbija ne bi mogla da traži od Rusije zakazivanje posebne sednice Saveta bezbednosti da je protiv te države uvela sankcije
Dačić: Insistiraćemo da se na sednici Saveta bezbednosti čuje glas Srbije i situacije na Kosovu© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije izvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija moći da donese neku odluku o Kosovu, jer je za tako nešto potrebna većina članica tog tela, ali da je održavanje sastanka legitimno pravo Srbije i da će ona da insistira na tome da se prikaže situacija na Kosovu.

"Potrebna nam je ta sednica da bi mogao da se čuje glas Srbije i da svet vidi pravo stanje i ono što se dešava na Kosovu, iako ne verujem da će biti donesene neke odluke tokom zasedanja", rekao je Dačić.

On je ocenio da Srbija ne bi mogla da traži od Rusije zakazivanje posebne sednice Saveta bezbednosti da je protiv te države uvela sankcije.

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je kako je odluka Prištine da povuče 25 odsto policajaca sa severa Kosova pokušaj da se "zamažu oči, kao da se nešto popustilo".

"To su trikovi, kao kad stavite nogu u vrata i smatrate da ste ušli u prostoriju", rekao je Dačić.

On je naveo da u suštini nema deeskalacije i povlačenja gradonačelnika iz opština na severu.

"Nema deeskalacije, povlačenja gradonačelnika iz opština na severu i potpunog povlačenja specijalnih jedinica policije", rekao je Dačić na TV Pink.

Vulinu sankcije zbog odnosa Rusijom

Ministar spoljnih poslova kaže da su sankcije koje su SAD uvele direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu isključivo politički motivisana odluka zbog odnosa Srbije sa Rusijom.

"Pa i ja sam bio na listi američkih sankcija...Te liste i služe da ostvaruju i određene političke ciljeve, a jasno je da kada je reč o Vulinu da je to isključivo politička odluka zasnovana na osnovu odnosa prema Rusiju", izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, tako motivisana odluka nije dobra i pravedna.

"Srbija ne ispunjava nikakve interese Rusiji i da je uvela sankcije Moskvi sada, od nje ne bi mogla da traži zakazivanje posebne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", objasnio je Dačić.

image