Srbija i Balkan

Dačić: Imamo devet novih nota o povlačenju priznanja tzv. Kosova

Ako zahtev za članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope bude ušao u proceduru, mi ćemo objaviti note o povlačenju priznanja, najavio šef diplomatije Srbije
Dačić: Imamo devet novih nota o povlačenju priznanja tzv. KosovaAP © TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić otkrio je, gostujući u jutarnjem programu "Kurir" televizije, da Srbija ima "u fioci" još devet novih nota o povlačenju priznanja tzv. Kosova, kao i da Priština nema većinu u Ujedinjenim nacijama.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti s poštovanjem svojih obaveza i dodao da ima brojne prednosti ukoliko Priština nastavi sa grubim kršenjem potpisanih sporazuma.

"Mi smo se pridržavali Vašingtonskog sporazuma i moratorijuma, ali je to Priština prekršila. Od 193 članice UN, Priština može da računa najviše na 83 glasa, što znači da mi imamo većinu u Generalnoj skupštini", rekao je Dačić.

On je naglasio da će Srbija preduzeti korake kako takozvano Kosovo ne bi postalo članica Saveta Evrope. 

"Ako zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope bude ušao u proceduru, čuli ste da je i predsednik Vučić najavio da ćemo mi objaviti note o povlačenju priznanja", kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je negativno prokomentarisao opomene privremenih prištinskih vlasti zbog srpskih registracija.

"To su jednostrani potezi. Zato se zapadne zemlje ljute na Prištinu. Ono što fali u tim verbalnim osudama zapada jesu konretne mere koje bi uticale na Prištinu da promeni svoju politiku. Ovako, to je signal da mogu da nastave da povlače slične poteze", rekao je Dačić i dodao da je politika Amerike prema tzv. Kosovu poslednjih meseci uravnoteženija nego ranije.

"Bez obzira na to što su SAD bile na strani Prištine svih ovih godina i decenija, u poslednjim mesecima imali su uravnoteženiji pristup u odnosu na neke evropske zemlje", ocenio je Dačić.

image