Srbija i Balkan

"Radio Slobodna Evropa": Ukidanje kaznenih mera EU zavisi od daljih koraka tzv. Kosova

Zbog neispunjavanja zahteva koje je izneo evropski blok, Brisel je krajem juna počeo da sprovodi neke kaznene mere protiv privremenih prištinskih institucija
"Radio Slobodna Evropa": Ukidanje kaznenih mera EU zavisi od daljih koraka tzv. Kosovawww.globallookpress.com © Баранов Владимир

Ukidanje kaznenih mera koje je Evropska unija uvela tzv. Kosovu zavisiće od sprovođenja obaveza koje je Priština preuzela, ali i drugih koraka koji se očekuju od vlasti tzv. Kosova za deeskalaciju na severu, rekli su diplomatski izvori, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Prema ovim izvorima, EU očekuju nastavak koraka koje je Priština krenula da preduzima.

"O merama protiv Kosova nije odlučeno tako lako, one su reverzibilne i neće trajati ni jedan dan duže nego što je potrebno. Ali, za njihovo povlačenje su potrebni dokazi da Kosovo preduzima sve korake koji su traženi i zbog kojih su te mere uvedene", rekao je izvor u EU za "Radio Slobodna Evropa".

Zbog neispunjavanja zahteva koje je izneo evropski blok, Brisel je krajem juna počeo da sprovodi neke kaznene mere protiv tzv. Kosova.

Priština i EU su 10. jula postigli dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji situacije na severu južne srpske pokrajine.

Portparol EU rekao je za RSE da "nema šta da doda onome što je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo u tvitu kada je pozdravio posvećenost Kosova i da očekuje od Kosova druge korake ka napredovanju u ovom pravcu".

image