CIK potvrdio rezultate izbora u Bosni i Hercegovini

Počeo je rok za formiranje vlasti na svim nivoima

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je rezultate Opštih izbora za sve nivoe, i time je, kako prenosi RTRS, počelo i odbrojavanje do formiranja vlasti.

Prema potvrđenim rezultatima, predsednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsednici su Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka i Davor Pranjić kao predstavnik Hrvata.

Srpski član Predsedništva u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Željka Cvijanović, bošnjački Denis Bećirović, a hrvatski Željko Komšić.

Potvrđeni su rezultati i za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, u kojoj će iz Republike Srpske najviše poslanika imati SNSD, a slede ga SDS i PDP, dok je u Federaciji BiH najviše poslaničkih mesta osvojio SDA, potom HDZ, a onda SDP.

Apsolutni pobednik izbora za narodnu Skupštinu Republike Srpske je Dodikov SNSD, koga po broju osvojenih mandata slede SDS i PDP.

SDA i HDZ pobednici su izbora za Parlament Federacije BiH i kantonalne skupštine.

RTRS podseća da je na odluke Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju izbornih rezultata uloženo 13 žalbi Apelacionom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacionom odeljenju Suda BiH na odluke koje se odnose na zahteve za ponovno brojanje.

Svi ti prigovori su odbačeni, a Apelaciono veće Suda BiH odbilo je i žalbu opozicionih stranaka iz Republike Srpske da se ponište izbori za predsednika i potpredsednike Republike Srpske.