Dodik: Marfi da se ne meša

Majkl Marfi napisao je na svom blogu da srpski član Predsedništva BiH sve drskije podriva ustavni poredak zemlje, dok ga je Dodik podsetio da je u BiH gost, a ne domaćin

Neprihvatljivo je da jedan ambasador, pa bio on i američki, drži slovo članu Predsedništva Bosne i Hercegovine, ali i ostalim liderima u BiH, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagujući na "postizborno" pisanje američkog ambasadora u Bosni Majkla Marfija.

Dodik je istakao da opaske iznete u blogu američkog diplomate prelaze granicu ne samog dobrog diplomatskog ponašanja, već i lične pristojnosti.

U izjavi za Srnu, koju prenosi RTRS, srpski član Predsedništva komentarisao je zapažanje američkog ambasadora da je "predsednik Dodik umesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane - korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju - odabrao da napada dejtonski poredak i podriva državne institucije".

Dodik je prokomentarisao da ambasador Marfi svojim istupima pokazuje da je strana u sukobu, a ne predstavnik države garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Populizam koji pokazuje američki ambasador pričom o borbi protiv kriminala i korupcije je pokušaj da se prikrije da je upravo međunarodna zajednica kreirala rešenja protivno Dejtonskom sporazumu, koja ne da nisu  rešila korupciju i kriminal, nego su postala izvor i korupcije i kriminala. Račune za međunarodne eksperimente bi da pošalje legalno izabranim političarima u BiH, koji nisu učestvovali ni na koji način u kreiranju loših rešenja", poručio je Dodik.

Američki ambasador napisao je u blogu da "predstava koju je prošle nedelje priredio predsednik Dodik, napadajući Centralnu izbornu kosmiju zbog sprovođenja ponovnog brojanja, nije ponašanje političara kojem je stalo do transparentnosti". Nazvao je to "neodgovornim aktivnostima" koje uz "neuspeh lidera na državnom i entitetskom nivou" imaju stvarne posledice po život građana.

S druge strane, srpski član Predsedništva kaže da je zadivljen što američki ambasador primećuje ono što je on rekao na skupu građana Republike Srpske, a ne primećuje šta "od SAD favorizovana opozicija u liku SDS i PDP" govori i radi proteklih dana. Podsetio je da su neki opozicionari upali u prostorije CIK-a i uznemiravali članove komisije.

"Ne želim da verujem da američki ambasador samo prati ono što govori Milorad Dodik. Ali, ako baš prati šta govori Milorad Dodik poručio bih mu na kraju da poštujemo SAD, njihovu snagu i moć, ali da pre svega poštujemo sebe i lični integritet i integritet Republike Srpske, onakve kakva je dogovorena u Dejtonu. A ambasador je svojim tekstom nasrnuo i na jedno i drugo. Nadam se da će se brzo vratiti u okvire dobrog diplomatskog ponašanja, shvatiti da on ovde nije domaćin nego gost. I to našom voljom", poručio je Dodik.

Čestitajući građanima na izborima održanim 2. oktobra, ambasador Marfi kritikovao je političke lidere zemlje za neuspehe u vođenju države, navodeći da u Dejtonskom sporazumu ne postoji "nijedna reč koja političke lidere tera da lažu, kradu, koriste zapaljiv govor ili napadaju ustavni temelj ove zemlje".

Brinući se za prosperitet građana BiH i rad njenih institucija, jedini političar kojeg je Marfi poimence pomenuo u svom blogu je Milorad Dodik za kojeg je naveo da sve drskije napada stabilnost BiH. Osvrnuo se i na potez Kristijana Šmita u izbornoj noći 2. oktobra.

"Nametanje paketa reformi 02.10. od strane visokog predstavnika stvorilo je pretpostavke za funkcionalnu Federaciju.  Po prvi put u šest godina svedočili smo imenovanjima sudija u Ustavni sud Federacije.  Međutim, samo politički predstavnici u Federaciji mogu garantovati novu, funkcionalnu vlast. Politički lideri moraju ovu obavezu shvatiti ozbiljno, a međunarodna zajednica mora insistirati na njihovoj odgovornosti ukoliko oni to odbiju da urade", upozorava američki ambasador.