Francuski evroposlanik: Branićemo prava srpskog naroda

Kako kaže evroposlanik Žan-Lik Lakapel, situacija na KiM je danas krajnje neprihvatljiva

Uvek ću biti na strani Srba, nikada ne zaboravljam da ste u osnovi hrišćanske civilizacije u Evropi, naši prijatelji i saveznici, izjavio je francuski evroposlanik Žan-Lin Lakapel, član stranke Nacionalno okupljanje i pripadnik poslaničke grupe "Identitet i demokratija".

Lakapel kaže u intervjuu za "Novosti" da Srbija zaslužuje prijateljstvo i podršku, više od drugih. Upravo on je u Evropskom parlamentu skrenuo pažnju na težak položaj Srba na Kosovu, kao i na velike pritiske koje Srbija trpi zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

"EU se u zahtevima različito ponaša prema kandidatima. Veoma je popustljiva prema Kosovu, koje uz to i nije država, ali je izuzetno stroga prema Srbiji. To se vidi u podnetim izveštajima. Oseća se da postoji politika dve brzine. Razlog za to je što u Briselu hoće da sve stave u isti koš. A Srbija to ne želi. Ne žele ni Poljska i Mađarska. Zato prema njima postoji veća strogost", ukazuje Lakapel.

Dodaje da u Briselu ne razumeju istoriju, korene, kulturu i geopolitiku. 

"Nameću svoju viziju i Kosovu za koje uvek ističem i ponavljam da je kolevka istorije Srbije. Ne razumem taj pritisak od strane EU. Srpski narod na Kosovu je napadnut, u opasnosti je", napominje evroposlanik.

Lakapel kaže da izbori sa manje od tri odsto učesnika nisu reprezentativni i napominje da i pored toga što pet država EU ne priznaje nezavisnost Kosova, Brisel nastavlja sa istom politikom.

Kako on kaže situacija na KiM je danas krajnje neprihvatljiva.

"Delim simpatije sa srpskim narodom. Branićemo njihova prava", rekao je on.

Na pitanje ima li izgleda da se situacija promeni, on odgovara da se čini da međunarodna zajednica sada ipak počinje polako da shvata da su vlasti u Prištini odgovorne.

"Dobro je ako počinju da se bude, ali treba rešiti probleme. Potrebno je organizovati nove izbore, prestati sa prebacivanjem odgovornosti na Srbe kojima su se poslednjih decenija pripisivane loše uloge", naglasio je Lakapel.

Ističe da kao Francuz uvek ponavlja da su Srbi stalno bili na pravoj strani istorije.

Kaže da se Brisel meša u suverenitet, a kritikuje druge kad to rade.

"Meša se i u unutrašnja pitanja svojih članica.  Nedavno je izglasana odluka o zajedničkoj kupovini municije za Ukrajinu u visini od 500 miliona evra", naglasio je Lakapel.

Ističe da EU hoće da preuzme celokupnu politiku odbrane i spoljnih poslova, ono što je u osnovi suvereniteta zemalja.

"Hoće da uguši državne aparate, želi da vlada umesto njih. To je opasno i vreme je da se ljudi probude", naglašava.

Govoreći o zahtevu koji je Srbiji upućen da se usaglasi sa sankcijama protiv Rusije, Lakapel kaže da smo svi mi za poštovanje teritorijalnog suvereniteta zemalja.

"Srbija je u tom smislu bila veoma jasna. Zašto je onda potrebno vršiti pritisak na zemlje da prekinu komercijalne veze sa Rusijom? Nemamo istu istoriju niti istu zavisnost od energetskih proizvoda. Rusija u SB UN, zajedno sa Kinom, brani celovitost Srbije kada je reč o Kosovu. Kako EU može da traži da se odrekne svojih saveznika i prijatelja?", zapitao se on.

"Ispada da danas nemamo pravo da održavamo geopolitičke odnose shodno našoj istoriji. Ne, treba se usaglasiti na osnovu onoga što EU kaže šta je dobro, a šta nije. To predstavlja veliki problem", naglašava.

Na pitanje da li ističe neefikasnost sankcija, on podseća da su Srbiji bile nametnute čitavu deceniju i da apsolutno ničemu ne služe.

"Od njih pati samo narod. Srbija je uspela da se oporavi i sada se od nje traži da to isto uradi drugima", naglašava Lakapel.