Srbija i Balkan

"Rama te nije pozvao na venčanje": Burne reakcije u Prištini na novi potez Kurtija

Kurti je saopštio da će u isto vreme kada se u Tirani održava sastanak evropskih lidera, neformalno u okviru Berlinskog procesa, biti na Kritu
"Rama te nije pozvao na venčanje": Burne reakcije u Prištini na novi potez Kurtija© Pool/Getty Images

Opozicija u Prištini burno je reagovala na novi potez premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se ne odazove na poziv albanskog premijera Edija Rame i ode u Tiranu.

Bivša ambasadorka Prištine u Americi i potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku ocenila je Kurtijev potez kao detinjast i politički neodgovoran.

Kurti je saopštio da će u isto vreme kada se u Tirani održava sastanak evropskih lidera, neformalno u okviru Berlinskog procesa, biti na Kritu.

Čitaku se pita kako konferencija o Grčkoj može biti važnija od sastanaka sa liderima regiona i Evropskom komisijom u Tirani.

"Premijeru, Edi Rama vas nije pozvao na porodično venčanje, već na sastanak sa liderima regiona u okviru Berlinskog procesa. na takvim sastancima, vaše neučestvovanje više nije lični nesporazum sa Ramom. Ovde nema ništa lično", napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Kako napominje, Kurtijevo nestrpljenje i sarkastičan odnos prema Rami šteti Prištini.

Bivši prištinski ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi ocenio je da se nakon odbijanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija da učestvuje na današnjem samitu u Tirani pojavila još jedna pukotina u odnosima između albanskog i kosovskog premijera, odnosno Edija Rame i Aljbina Kurtija.

Seljimi je na Tviteru ukazao da se današnji sastanak na visokom nivou održava radi koordinacije regionalne saradnje i razgovora o Berlinskom procesu, ali i da je Kurti rešio da umesto tu, učestvuje na levičarskom samitu u Grčkoj.

"Još jedna pukotina u odnosima između albanskog i kosovskog premijera nakon što je Kurti odlučio da bojkotuje sastanak na visokom nivou premijera u Tirani radi koordinacije regionalne saradnje. Umesto toga, odlazi na jednonedeljni levičarski seminar u Grčkoj čiji je domaćin Jorgos Papandreu", napisao je Seljimi na Tviteru.

Kurti je hteo da na sastanak pošalje svog zamenika Besnika Bisljimija, ali je njegovo učešće odbijeno, prenosi Ekonomija onlajn.

"Međutim, čak ni Bisljimi neće moći da učestvuje, pošto je odbijen jer je njegov nivo sporedan i nije pogodan za današnji sastanak", navodi se u tekstu Ekonomije onlajn.

Zamenika premijera privremenih prištinskih institucija organizatori sastanka su obavestili da je njegov nivo sekundaran i da nije odgovarajući i da će fajl sastanka biti poslat bezbednom poštom Vladi tzv. Kosova, odnosno kabinetu premijera.

Na sastanku u Tirani učestvovaće premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Veća ministara BiH Borjana Krišto i premijer Srbije Ana Brnabić.

Podsetimo, Kurti je odbio da se sastane sa Ramom, kada je albanski premijer nedavno posetio Prištinu.

image