Cvijanović poslala pismo Guterešu, Sarajevo ga blokiralo: Bave se cenzurom umesto da rade svoj posao

"Nezamislivo je da jedan ministar ne poštuje volju Predsedništva. Ovde se radi o zloupotrebi položaja", precizirala je Bojana Kondić Panić

Ministarstvo spoljnih poslova u Savetu ministara BiH odbilo je da prosledi pismo srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, kojim je tražila da se institucijama BiH i njoj dostavi odluka o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH i tako razreši dilema u pogledu njegove funkcije i uloge u BiH.

Cvijanovićeva je tim povodom poručila ministru Elmedinu Konakoviću i ostalima u MIP-u da ništa neće postići ilegalnim blokadama, ali i da razume njihov strah od odgovora iz UN o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Razumem njihov strah od odgovora iz UN na moj zahtev da nam dostave odluku Saveta bezbednosti", saopšteno je iz Kabineta Cvijanović u subotu.

Istakla je i da je njihova obaveza da izvršavaju svoje zakonske dužnosti prema svima, a ne samo pojedinim članovima Predsedništva BiH.

Nastavi li MIP sa ovim destruktivnim praksama koje dodatno urušavaju kredibilitet i ugled zajedničkih institucija, najveću štetu će pretrpeti BiH, ali i oni koji takve prakse sprovode, poručila je doskorašnja predsedavajuća tročlanom Predsedništvu BiH.

MIP BiH cenzuriše umesto da radi svoj posao

Ambasadorka BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić ocenila je da je MIP BiH bio dužan da prosledi pismo Cvijanovićeve, a ne da se bavi cenzurom, čime je prekoračio svoja ovlašćenja.

"MIP je tehnički organ i nikako se ne bavi osmišljavanjem spoljne politike. Nezamislivo je da jedan ministar ne poštuje volju Predsedništva. Ovde se radi o zloupotrebi položaja, šalje se jedna ružna poruka srpskim diplomatama i nama ambasadorima. Ako smo videli da se dopis bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića šalje, a dopis srpskog člana Predsedništva BiH se dovodi u pitanje, to govori o tome da je srpski narod u nezavidnoj poziciji", navela je ambasadorka Kondić Panić u Jutarnjem programu RTRS-a.

Dodala je da je očigledno da ministru inostranih poslova u Savetu ministara Elmedinu Konakoviću smeta stav Cvijanovićeve o Kristijanu Šmitu, inače bi "pismo došlo tamo gde je trebalo da dođe".

"Takav upit bi možda doveo do smirivanja tenzija i rešavanja mučne situacija u BiH i zaista ne vidimo razlog zašto bi to bilo kome smetalo. Trebalo bi da bude suprotno, odnosno da se prihvati i da dobijemo odgovor", navela je ambasadorka.

Rekla je i da se i u Francuskoj i u celoj EU čuju poruke da se unutrašnje stvari moraju rešiti ukoliko žele da budu kredibilni partneri u Uniji.

"Drago mi je da je Republika Srpska i u ovom slučaju pokazala zrelost i odgovornost. Jedino dogovorom, konsenzusom i dijalogom unutrašnjih faktora možemo doći do rešenja, a nikako nametanjem", zaključila je Bojana Kondić Panić.