Popravljena traka za prtljag, ali letovi i dalje kasne: Sve veća gužva na beogradskom aerodromu

Postoji problem i na letu za i iz Katanije, jer je aerodrom zatvoren zbog požara. Na aerodromu u Larnaki na Kipru nenajavljeni štrajk

Kvar na rendgenu za prtljag na Aerodromu "Nikola Tesla", zbog kojeg kasne letovi "Er Srbije" je otklonjen, ali će kašnjenja pri polasku biti tokom celog dana i večeri. Očekuje se da u večernjim satima čekiranje putnika ponovo bude u novoj zgradi.

"Zbog sporijeg utovara prtljaga, usled kvara rendgena u novoj zgradi beogradskog aerodroma koji je nastao jutros oko 5 sati, na 18 letova je došlo do kašnjenja", rekao je za RTS direktor za komercijalu i strategiju "Er Srbije" Boško Rupić.

Kvar je negde oko 11 sati otklonjen, ali će se svakako odraziti i na ostale letove u toku dana, kao i tokom večeri. Kašnjenje pri polasku na jutarnjem letu uslovljava kašnjenje i posle podneva.

"Avion koji ujutru kasni pri poletanju na neku destinaciju, treba da se vrati u Beograd i preveze putnike na drugu. Nadamo se da neće biti otkazivanja letova", objašnjava Rupić.

Zbog nastale situacije, putnici su sa novog terminala prebačeni na stari, Terminal 1, a u ovoj avio-kompaniji očekuju da će se u večernjim satima vratiti na svoj terminal, kada očekuju i stabilizaciju.

Požar na Siciliji preusmerio letove

Rupić navodi da postoji problem i na letu za i iz Katanije, jer je tamošnji aerodrom zatvoren zbog požara.

"Za Kataniju imamo više od sto putnika, trećina je u okviru turističke grupe koja se vraća nazad, a imamo i jednu grupu koja putuje u Kataniju. Pokušavamo da taj let preusmerimo na aerodrom u Palermu, ali je on nategnut i zgusnut sa saobraćajem u ovom delu godine", rekao je Rupić i dodao da su u stalnom kontaktu sa agencijama koje imaju grupe u Kataniji.

Iz "Er Srbije" su saopštili da će zbog požara koji je izbio na aerodromu u Kataniji, prema trenutnim informacijama taj aerodrom biće zatvoren do srede, 19. jula. Posledično, avio-kompanije su prinuđene da do srede, lete sa alternativnih aerodroma na Siciliji.

"Zbog navedenih promena, aplicirali smo i dobili slot na aerodromu u Palermu. Let JU538 između Beograda i Katanije, koji je bio planiran za danas u 13:20 časova, poleteće iz Beograda za Palermo, danas u 20:30 časova po lokalnom vremenu. Sletanje u Palermo očekuje se u 22:25 po lokalnom vremenu. Za putnike na tom letu organizovan je autobuski prevoz između Palerma i Katanije", saopštili su iz "Er Srbije".

Kada je reč o putnicima koji je trebalo da se vrate iz Katanije za Beograd, letom "Er Srbije" JU539, umesto danas u 16 časova kako je prvobitno planirano, poleteće iz Palerma za Beograd danas večeras u 23:30 po lokalnom vremenu. Za putnike na tom letu organizovan je autobuski prevoz između Katanije i Palerma. Polazak autobusa iz Katanije za Palermo biće u 17 časova po lokalnom vremenu.

Na Kipru problemi zbog štrajka

Problema ima i na aerodromu u Larnaki na Kipru, zbog nenajavljenog štrajka.

"Naš avion je spreman za poletanje, ali postoji problem sa utovarom prtljaga", kaže Rupić.

Ističe da predstoji težak dan, te da mnogo faktora utiče na probleme u avio-saobraćaju koji ne zavise od avio-kompanije.