EU još ne ukida kaznene mere Prištini, čekaju se dalji koraci za deeskalaciju

Evropska unija pozdravlja "posvećenost Prištine postignutom sporazumu"

Evropska unija još nije odlučila da li će ukinuti kaznene mere nametnute Kosovu zbog situaciju na severu, iako je "vlada na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem preduzela prve korake za deeskalaciju", piše "Telegrafi".

Iz EU su za "Telegrafi" naveli da očekuju da Kosovo preduzme i druge korake u tom pravcu. Podsetimo, vlada Kosova donela je odluku da za 25 odsto smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

"Pozdravljamo posvećenost Kosova postignutom sporazumu i očekujemo da preduzme dalje pozitivne korake i nastavi da napreduje u ovom pravcu", navodi se u odgovoru EU.

Kada je reč o mogućem sastanku tokom ove nedelje u okviru pregovora Beograda i Prištine, iz EU je rečeno da je specijalni izaslanik Unije za dijalog Miroslav Lajčak već pozvao dva glavna pregovarača na sastanak.

"Izaslanik je pozvao glavne pregovarače u Brisel ove nedelje da nastave razgovore o primeni novog Sporazuma o putu normalizacije i Aneksa o njegovoj primeni, uz nadu da će se strane dogovoriti o narednim koracima koji će omogućiti punu implementaciju Sporazuma", saopšteno je iz Evropske unije.