Srbija i Balkan

Rama o Kurtiju i novom EU planu podrške za Zapadni Balkan: Ko je hteo da dođe, došao je

Edi Rama je rekao da je na današnjem sastanku u Tirani bilo reči o finansijskoj podršci Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, tačnije da se priprema finansijski paket koji bi umanjio jaz između država članica i kandidata
Rama o Kurtiju i novom EU planu podrške za Zapadni Balkan: Ko je hteo da dođe, došao je© Еди Рама_Фацебоок

Premijer Albanije Edi Rama je nakon neformalnog sastanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana održao konferenciju za novinare na kojoj mu je postavljeno pitanje o odsustvu premijera Kosova Aljbina Kurtija.

On je rekao da nema interes da odgovara, jer su, prema njegovim rečima, svima upućeni pozivi za sastanak.

Dodao je da su u Tiranu "došli oni koji su hteli da dođu".

Otkrivajući detalje razgovora sa ovog sastanka, Rama je rekao da je bilo reči o finansijskoj podršci Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, tj. da se priprema finansijski paket koji bi umanjio jaz između država članica i kandidata.

"Imajući u vidu ovu posledicu i sve izazove koji su danas zajednički koliko i odvojeni, pokušali smo da kreiramo još jedan pristup, tako da uporedo sa pregovaračkim procesom imamo dodatnu novčanu podršku za zemlje Zapadnog Balkana. Priprema se novi plan podrške, Zapadni Balkan može da postane deo jedinstvenog evropskog tržišta bez čekanja da se pridruži Evropskoj uniji", rekao je albanski premijer.

Brnabić: Otvoreni Balkan nastavlja da postoji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas posle sastanka u Tirani da Otvoreni Balkan nastavlja da postoji, kao i da se nastavlja sa inicijativama u okviru njega.

"Ono što želim da kažem jeste da Otvoreni Balkan nastavlja da postoji i da nastavljamo sa našim inicijativama. Pre samo tri dana smo otvorili zajedničku izložbu Otvorenog Balkana u srpskom kulturnom centru u Parizu, tako da nastavljamo sa tim inicijativama", poručila je srpska premijerka iz Tirane.

Dodala je da upravo završava svoju posetu glavnom gradu Albanije i da je sa kolegama iz regiona razgovarala o dve važne teme tokom sastanka.

"Upravo završavam svoju posetu Tirani na poziv premijera Albanije Edija Rame. Da zaključim imali smo realno dve teme - jedna tema je Otvoreni Balkan, ali i samit Berlinskog procesa, čiji domaćin će biti Albanija u oktobru ove godine. U ovom trenutku Albanija je potpuno fokusirana na samit Berlinskog procesa i na to šta dodatno možemo da uradimo nakon poslednjeg samita koji je bio u Berlinu. Takođe smo razgovarali i o Otvorenom Balkanu, o inicijativama koje imamo u okviru njega, a koje su prilično komplementarne sa samitom Berlinskog procesa", objasnila je premijerka.

image