Srbija i Balkan

Nemački mediji: Ulazak Srbije u EU realan koliko i odlazak na Mars

Beograd ne vredi uslovljavati prekidom pristupnih pregovora, piše "Frankfurte algemajne cajtung"
Nemački mediji: Ulazak Srbije u EU realan koliko i odlazak na Marswww.globallookpress.com © dpa/Michael Kappeler

Srbiju ne vredi uslovljavati prekidom pristupnih pregovora sa Evropskom unijom jer je ulazak u EU realan koliko i odlazak na Mars, piše "Frankfurter algemajne cajtung". 

List navodi da se u poslednje vreme često čuje optužba da Srbija "po nalogu Rusije pokušava da destabilizuje EU" i podseća na izjavu Konstantina Kulea, zamenika šefa poslaničke grupe Liberala u Bundestagu, koji je naveo da je "srpska Vlada Putinova produžena ruka na Balkanu", a sličnu tvrdnju je izneo i Mihael Štibgen, demohrišćanski ministar unutrašnjih poslova pokrajine Brandenburg.

Oni su Srbiju optužili da ciljano bez viza pušta u zemlju ljude iz Indije, Tunisa, Burundija ili Kube kako bi ovi otišli u EU i tražili azil. Međutim, nemački list piše da su sumnje u Srbiju "u ovom slučaju neodržive" i dodaje da su "promašene optužbe da Srbija po Putinovom nalogu minira EU tako što podstiče iregularne migracije".

Navodi se da je glavni cilj Aleksandra Vučića da "ojača svoju moć", te da će "teško rizikovati ozbiljan konflikt sa Unijom gde se nalaze daleko najvažnija tržišta i trgovinski partneri Srbije - sve dok njegovo održanje na vlasti ne zavisi od toga".

"Upozorenja na moguće zamrzavanje pristupnih pregovora su tupi mač protiv Beograda. Ti pregovori godinama stagniraju. Njihovo prekidanje ne bi ostavilo utisak na srpsko stanovništvu koje je ionako kritično prema EU. Uz to, ni među zagovornicima EU u Beogradu skoro niko više ne veruje da je pristupanje EU realno", piše u tekstu. "Jednako tako bi Srbiji moglo da se preti zabranom pristupa Marsu".

Za razliku od prekidanja pristupnih pregovora, list ističe da bi ukidanje slobodnog viznog režima za Srbiju, koje je pomenula evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, "jako pogodilo srpsku privredu, kao i pretežno urbano stanovništvo koje putuje, ali i vlasti. To je najubojitije oružje u briselskom arsenalu".

"Frankfurter algemajne cajtung" ukazuje da bi se mnogi u Srbiji setili "vremena sankcija, ratova i autokrate Slobodana Miloševića".

"Taj osećaj izolacije je prilikom ukidanja viza 2009. spao sa zemlje kao teška noćna mora, bio je to pravi preokret. Bes zbog povratka u tamna vremena usmerila bi se sigurno i protiv srpske vlade", navode oni.

List navodi da je Vučić reagovao na upozorenja i ukazuje na činjenicu da će u novembru isteći dva srpska sporazuma o slobodnom viznom režimu sa Burundijem i Tunisom, dok Brisel nastavlja da vrši pritisak kako bi se isto učinilo i sa Indijom.

"Dakle, Evropska unija još ima uticaj na Balkanu jer je viznom liberalizacijom dala nešto što države regiona ne žele da izgube", zaključuje se u analizi.

image