Srbija i Balkan

Petković i Bisljimi u Briselu: Sutra nastavak pregovora Beograda i Prištine

Nakon razgovora biće jasnije da li je došlo do deeskalacije, kako to zvaničnici Brisela vole da kažu, govoreći o smanjenju tenzija na severu Kosova i Metohije
Petković i Bisljimi u Briselu: Sutra nastavak pregovora Beograda i Prištine© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem stigla je danas u Brisel, gde će u sredu učestvovati u novoj rundi dijaloga na tehničkom nivou sa Prištinom uz posredstvo EU, saznaje Tanjug.

Petković će se u Briselu sastati sa glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Domaćin će biti specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji će se sastati sa glavnim pregovaračima obe strane, objavio je danas portparol EU Peter Stano na Tviteru.

Kako je naveo, oni će se sastati "u kontekstu malo olakšanog dijaloga u Briselu".

"Fokus će biti puna primena Sporazuma od 27. februara i koraci ka deeskalaciji situacije na severu Kosova", navodi se u objavi.

Lajčak je pozvao prošle sedmice glavne pregovarače Beograda i Prištine da dođu u Brisel, kako bi razgovarali o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa tzv. Kosova i Srbije.

Nova runda dijaloga jedna je od tačaka o kojima su prošle nedelje dogovor postigli Lajčak i Bisljimi u Bratislavi.

Isti dogovor podrazumeva smanjenje prisustva policije za 25 odsto u zgradama opština na severu KiM, praćenje bezbednosne situacije sa Kforom i Euleksom radi daljeg smanjenja policijskih snaga i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora na jesen.

Beograd, sa druge strane, zahteva potpuno povlačenje tzv. kosovske policije sa severa Kosova i Metohije i osnivanje Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala sporazumom još pre 10 godina, a u čemu je kao posrednik i garant sprovođenja učestvovao Brisel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nema o čemu da razgovara sa Kurtijem dok ne budu oslobođeni uhapšeni Srbi, dok se ne povuče policija sa severa pokrajine i dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština.

Kurti ne odustaje od svog plana zastrašivanja Srba, i severno i južno od Ibra, pa osim što je u zgrade opština poslao specijalnu policiju, proglasio je dve nepostojeće organizacije za terorističke, što koristi kao pokriće za nova hapšenja Srba.

Nakon sutrašnjih razgovora biće jasnije da li je došlo do deeskalacije, kako to zvaničnici Brisela vole da kažu, govoreći o smanjenju tenzija na severu Kosova i Metohije.

Nova kriza na severu KiM izbila je krajem maja, kada su policijske snage u zgrade opština na silu uvele nove predsednike opština albanske nacionalnosti, a koje Srbi ne priznaju kao svoje predstavnike.

Od tada policija nije napuštala opštinske zgrade, a oko njih raspoređene su snage Kfora.

Srbi u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću svakodnevno protestuju zbog zauzimanja objekata lokalne samouprave.

image