EU: Srbija mora da se uskladi sa spoljnom politikom Brisela

EU procenio je da Srbija nije dovoljno posvećena evroopskoj integraciji jer nije uvela sankcije Rusiji

Savet EU žali što Srbija ne pokazuje dovoljno posvećenosti evropskoj integraciji i pored toga što je to njen strateški cilj i "duboko žali zbog nazadovanja" Beograda u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, navodi se u nacrtu zaključaka EU o Srbiji pripremljenim za decembarski samit, u koji je Tanjug imao uvid.

Brisel, takođe, očekuje od Srbije da "ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira" i da "pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta".

U nacrtu dokumenta se od Srbije traži da uskladi svoju viznu politiku s politikom Unije, a kad je reč o pristupnim pregovorima Beograda s Briselom, pozdravlja se napredak Srbije u tom pogledu.

"Konstatujući da Vlada Srbije nastavlja da proglašava integraciju u EU kao svoj strateški cilj, Savet žali zbog nedostatka pokazane posvećenosti ovom cilju. Posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti", piše u nacrtu zaključaka pred decembarski Savet EU.

Savet se osvrće i na podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine UN usvojenim kao odgovor na rusku agresiju, ali takođe “duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno zbog upornih neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i zbog njenog spoljnopolitičkog delovanja suprotnog zajedničkom pristupu EU".

Brisel, takođe, očekuje od Srbije da "ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira" i da "pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta”.

Prema ovom dokumentu, Savet EU treba da pozdravi “kontinuirano aktivno učešće Srbije i važan doprinos misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike”.

Ovaj nacrt zaključaka je prvi od objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije 12. oktobra, a do sredine decembra moguće je da doživi izvesne promene, u zavisnosti od razvoja događaja u regionu i u EU.

U ovom dokumentu, namenjenog ministrima i liderima Unije, pozivaju se srpske vlasti da "objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažuju u borbi protiv svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama”.

Pozdravlja se i opredeljenje Srbije da aktivno promoviše regionalnu saradnju i napore “na jačanju dobrosusedskih odnosa i doprinosu stabilnosti i pomirenju”.

Savet se sprema i da pozdravi napredak Srbije u pristupnim pregovorima. Poznato je da su 22 od 35 pregovaračkih poglavlja otvorena i dva poglavlja privremeno zatvorena, navodi se u nacrtu i dodaje da “Savet nastavlja da podvlači da je napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, kao i u normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, kako je navedeno u pregovaračkom okviru, i dalje od suštinskog značaja i da će sveukupno odrediti tempo pristupnih pregovora”, naglašava dokument.

Nacrt dokument naglašava potrebu da se Srbija uskladi sa zajedničkom viznom politikom EU.

Decembarski Savet EU treba da se osvrne i na dijalog Beogad - Priština, ali to nije još bilo predmet diskusije između država članica pa o tom delu još nema zaključaka.

Kad je reč o napretku Srbije u evrointegracijama, nacrt dokumenta ponavlja zaključke izveštaja Evropske komisije o Srbiji, “primećuje napredak koji je Srbija ostvarila u nekim oblastima vladavine prava” i identifikuje najvažnije i najhitnije reforme koje Srbija treba da preduzme.