Srbija i Balkan

RT Balkan analiza novog sastanka u Briselu: Pregovaranje, ludom radovanje

U Briselu se sastaju Petar Petković i Besnik Bisljimi, Evropska unija se nada povoljnijem rezultatu pregovora, ima li razloga za optimizam?
RT Balkan analiza novog sastanka u Briselu: Pregovaranje, ludom radovanje© Танјуг/AP Photo/Marjan Vucetic

Pregovori Beograda i Prištine, ili bolje reći pokušaj pregovara, poslednji put održan je 22. juna u Briselu. Domaćini su bili predstavnici EU Miroslav Lajčak i Žozep Borelj, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti su odbili da se direktno sastanu.

Zato su razgovori održani pojedinačno. Vučić je rekao da nema razloga da razgovara sa Kurtijem dok kosovski specijalci ne budu povučeni sa severa KiM, dok uhapšeni Srbi ne budu oslobođeni i dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština.

Kurti je želeo da se sastane sa Vučićem, ali nije hteo da prihvati nijedan od uslova Beograda.

U sredu će se u sedištu Evropske unije sastati pregovarači Beograda Petar Petković i Prištine Besnik Bisljimi. Pregovori će biti održani na tehničkom nivou.

Brisel se sada nada povoljnijem rezultatu pregovora, ima li razloga za optimizam?

U kakvom duhu se sastaju Petković i Bisljimi

Od spomenutog sastanka Vučića i Kurtija situacija na terenu se gotovo nimalo nije promenila. Srbi i dalje mirno protestuju ispred svojih opštinskih zgrada na severu, u kojima su i dalje kosovski specijalci. Oko zgrada su turski pripadnici Kfora.

Srbija je pustila trojicu Kurtijevih specijalaca koji su prešli administrativnu liniju da se brane sa slobode. Beograd je više puta naveo da poseduje dokaze da su specijalci narušili sporazume i prešli duboko na teritoriju centralne Srbije.

Sa druge strane, Priština je prethodnih dana, kada je isteklo 30 dana pritvora, oslobodila Srbe koji su, za razliku od naoružanih specijalaca, uhapšeni bez dokaza i pod lažnim optužbama.

Potrebno je napomenuti da su protiv oslobođenih Srba podignute optužnice i da će im se tek suditi.

Bio je ovo samo još jedan pokušaj Prištine da se pokaže kao strana koja spušta tenzije, što suštinski nije tačno. Kurtijev režim je za terorističke organizacije proglasio nepostojeću "Severnu brigadu" i "Civilnu zaštitu" što mu je otvorilo mogućnost da nastavi sa hapšenjem Srba.

Drugi pokušaj Prištine da se prikaže kao mirotvorac je odluka da povuče 25 odsto specijalaca iz zgrada opština na severu Kosova i Metohije.

Niko od zapadnih zvaničnika ne pita šta će uopšte naoružana specijalna policija u administrativnim zgrada opština, u kojima od vrednijih stvari možda ima samo kancelarijski materijal.

Takođe, ova odluka Kurtija je samo kozmetička, jer će specijalci ostati na severu pokrajine, samo neće biti u samim zgradama opština, o čemu smo ranije već pisali.

Da li je onda pregovaranje, ludom radovanje?

Sve pozicije, i Beograda i Prištine i pregovarača uoči nastavka pregovora su jasne, kaže za RT Balkan bivši diplomata Zoran Milivojević.

Priština neće promeniti svoj stav, insistiraće na tome da oni već rade na deeskalaciji pozivajući se na ove svoje navodne ustupke. Insistiraće na implementaciji takozvanog Ohridskog sporazuma.

Beograd će tražiti povlačenje kosovskih specijalaca, oslobađanje uhapšenih Srba i formiranje Zajednice srpskih opština.

Mnogo zavisi od evropskih posrednika, koji su takođe svoju poziciju rekli, kaže Milivojević. Lajčak je rekao da traži deeskalaciju, bezuslovno organizovanje novih izbora i razgovore o primeni Osnovnog sporazuma.

"Treba očekivati da će se na spomenutim linijama razgovarati. Naravno da srpska strana ne može da prihvati da razgovara o Ohridskom sporazumu pre nego što dođe do deeskalacije i dok se sve ne vrati u prethodno stanje. ZSO je uslov svih uslova", napominje Milivojević.

Milivojević kaže da očekuje da će se ponoviti zahtev obema stranama, iako srpske krivice nema, insistiraće se na Ohridskom sporazumu i ponoviće se razumevanje za prištinsku stranu jer, navodno preduzima korake.

"Nema novih momenata. Ako nema deeskalacije u suštinskom smislu, povlačenje svih snaga i prestanak da se nametne političko rešenje silom. A to znači da se ostave gradonačelnici, kao i da ostanu neke policijske snage", kaže naš sagovornik.

Napominje da nema nikakvih uslova da Srbi idu na nekakve izbore bez ZSO, jer to onda znači da će prihvatiti sve što je Kurti uradio, odnosno, time bi mu se dao potpuni legitimitet za sve što je učinio, a to je za Srbe neprihvatljivo.

"Kad se sve sabere, očekujem nastavak pritiska na Srbiju", zaključuje Milivojević.

Prostor za optimizam postoji jedino po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, na čemu insistira i predstavnik Vašingtona Gabrijel Eskobar koji će se obratiti pred Američkim Kongresom. Međutim, napominje Milivojević, insistiraće se paralelno sa ZSO i primenom Ohridskog sporazuma.

"Formiranje ZSO bi bila neka vrsta ustupka Srbiji, koja bi ušla u primenu Ohridskog sporazuma. Potrebno je napomenuti da je pojedine odredbe tog sporazuma predstavljaju de fakto priznanje nezavisnosti Kosova", podseća ovaj iskusni diplomata.

image