Srbija i Balkan

Eskobar: Cilj je da "Kosovo" bude globalno priznato; Rusija pretnja Zapadnom Balkanu

Gabrijel Eskobar kaže da su SAD bile stroge prema Srbiji i priznale rezultate izbora na severu KiM, iako se Srbija tome protivila
Eskobar: Cilj je da "Kosovo" bude globalno priznato; Rusija pretnja Zapadnom Balkanu© Танјуг/Страхиња Аћимовић

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, u izveštaju Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, o angažmanu SAD na Balkanu, podsetio je na tenzije na severu Kosova i Metoije i pozvao obe strane da ispune sve obaveze koje su, kako kaže, neophodne za nastavak napredovanja na evropskom putu.

"Ključni element je ispunjavanje obaveza 'Kosova' iz 2013. godine, a to je da se osnuje Zajednica opština sa srpskom većinom. ZSO bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom da koordiniraju zajedničke izazove u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj. Štaviše, 'Kosovo' i Srbija dogovorili su da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv članstva 'Kosova' u međunarodnim organizacijama", naveo je Eskobar u dokumentu koji je tema Komiteta za spoljne poslove.

On je, govoreći o merama koje su pokrenute protiv Kosova, ponovio da ih ne bi nazvao sankcijama, već posledicama.

Odgovarajući na pitanje koje korake Aljbin Kurti mora da učini ka deeskalaciji i kako bi se uklonile američke "posledice", naveo je da je u interesu "Kosova" da radi zajedno sa partnerima sa Zapada. Dodaje da SAD da žele da vide veću posvećenost Prištine za ispunjenje plana EU u tri tačke.

"Biće posledica ako Srbi ne izađu na izbore"

"Prepoznali smo potrebu za novim izvorima na Kosovu, iako se Srbija protivila tome. Priznali smo rezultate izbora, iako se Srbija protivila tome jer je izlaznost bila mala. Bili smo vrlo strogi prema Srbiji", rekao je Eskobar.

On dodaje da se Srbija obavezala da će kosovski Srbi učestvovati na izborima, jer će u suprotnom, kaže, biti posledica.

Na pitanje da li premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kredibilno radi na formiranju Zajednice srpskih opština i da li će EU i SAD izvršiti pritisak na Beograd ako ne bude napretka sa te strane, Eskobar je istakao da je sporazum u Ohridu bio velika prilika za obe zemlje da uspostave dobre odnose i otvore vrata ka Evropi.

"Obe strane treba da počnu što pre da rade svoj posao i želimo veliki napredak ove godine", naveo je Eskobar. On dodaje da su sledeći potezi organizovanje ponovljenih izbora, pa povratak dijalogu.

"Cilj je da Kosovo bude globalno priznato"

Eskobar je dodao da je zatražio od Vlade Kosova da formira Zajednicu srpskih opština uz američku podršku jer je, kako je rekao, obezbeđeno da osnivanjem ZSO "neće biti prekršen Ustav i državni poredak".

Dodaje da je u kontaktu sa zemljama članicama Evropske unije koje nisu priznale takozvano Kosovo, ali da je cilj ne samo da Kosovo bude priznato u EU, već globalno.

"Važno nam je da Kosovo bude deo Evropske unije, NATO i Ujedinjenih nacija, ali to je nemoguće dok se ne primeni sporazum. Potrebno je da se pokrene globalna kampanja priznanja, zato ohrabrujemo vladu Kosova da primeni dogovoreno", ističe Eskobar.

"Rusija pretnja za region"

Eskobar je ocenio i da je "Rusija pretnja za region" i da SAD "stalno traže načine da ograniče maligni uticaj" te države.

"Rusija je ozbiljna pretnja stabilnosti na Zapadnom Balkanu. I pored rata u Ukrajini uspeva da širi dezinformacije", dodao je.

Eskobar je rekao da Kina ima uticaj pre svega jer "podržava infrastrukturne projekte, kako bi širila politički uticaj".

On je, na pitanje jednog člana Odbora o naoružavanju Srbije iz Kine i Rusije, odgovorio da je Srbija od početka sukoba u Ukrajini drastično smanjila uvoz naoružanja iz Rusije, da još uvozi iz Kine, ali da bi on voleo da vidi više angažovanja evropskih i američkih kompanija na tom polju.

Borba protiv Dodika sankcijama

Govoreći o predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kaže da je najbolji način za borbu protiv ljudi poput njega i njegove retorike putem sankcija. Ponovo je poručio da će se SAD suprotstaviti "antiustavnom delovanju u Bosni i Hercegovini".

"U Bosni i Hercegovini, nažalost, Republika Srpska i predsednik Milorad Dodik su i dalje fokusirani na podrivanje državnog ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njegove ponovljene antidemokratske aktivnosti prete prosperitetu Bosne i Hercegovine i regiona. Nastavićemo da se protivimo onima koji su odgovorni za podrivanje Dejtonskog sporazuma i prete teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine", istakao je.

Senator Kin: Normalizacija odnosa Srbije i Kosova najvažnije pitanje na Zapadnom Balkanu

Normalizacija odnosa Srbije i Kosova najvažnije je pitanje na Zapadnom Balkanu, ocenio je predsedavajući Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma u Vašingtonu senator Tomas Kin.

Kin je kaže da su SAD već tri decenije investicijama doprinele napretku regiona ka evroatlantskim integracijama, dodajući, međutim, da brine rast ruskog i kineskog uticaja, zbog čega su potrebne odgovarajuće mere.

Naglasio je da su dva ključna stuba očuvanja stabilnosti regiona – normalizacija odnosa Kosova i Srbije i zaštita multietničkog i jedinstvenog karaktera BiH.

Kin je ukazao da EU ima važnu ulogu u stabilizaciji regiona, ali i dodao da su napori Unije komplikovani, zbog principa donošenja odluka konsenzusom, kao i činjenice da pet članica nije priznalo Kosovo.

"Zbog toga SAD moraju imati vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu", naglasio je Kin.

On je podvukao da nema važnijeg pitanja u regionu od normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Nasilni protesti na severu Kosova pretili su da ugroze stabilnost celog regiona. Kosovski premijer Aljbin Kurti preduzeo je nekoordinisane akcije, delujući destabilišuće. Ali, nasilno ponašanje srpskih demonstranata, koji su povredili pripadnike Kfora, moraju isto tako biti osuđeni, kao i direktna i indirektna uloga Beograda", dodaje Kin.

Senator je podvukao da specijalne snage kosovske policije moraju biti povučene iz opština sa srpskom većinom.

Apelovao je na američke vlasti da utiču kako bi kosovski Srbi učestvovali na novim izborima na severu KiM. Ujedno je izrazio zabrinutost Komiteta zbog toga što još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština.

"Ukoliko se Kosovo bude angažovalo na deeskalaciji, SAD će izvršiti isti pritisak na Beograd, kao i onaj koji sada vrši na Prištinu, kako bi izvršio svoje obaveze, posebno vezano za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", objasnio je Kin.

Senator je izrazio žaljenje što se ne primenjuje Vašingtonski sporazum o ekonomskoj saradnji, koji je, kako je naglasio, mogao da doprinese napretku i na političkom polju.

Kin je podvukao da je za SAD Kosovo važan partner, ali i da je Srbija ključni partner u regionu.

Međutim, konstatovao je da se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije, ali je izrazio zahvalnost podršci Ukrajini u UN i na prijemu brojnih ukrajinskih izbeglica.

Po pitanju Crne Gore, kazao je da SAD čekaju novu vladu, od koje imaju velika očekivanja, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.

image