Srbija i Balkan

Prvi upisni rok: Razgrabljeni indeksi na četiri fakulteta Univerziteta u Beogradu

Nijedno slobodno mesto nije ostalo na Fakultetu organizacionih nauka, Elektrotehničkom, Arhitektonskom i Fakultetu bezbednosti
Prvi upisni rok: Razgrabljeni indeksi na četiri fakulteta Univerziteta u Beogradu© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Svi indeksi planuli su na četiri fakulteta Univerziteta u Beogradu (BU), pokazali su konačni rezultati ovogodišnjeg prvog upisnog roka, piše "Politika".

Nijedno slobodno mesto nije ostalo na Fakultetu organizacionih nauka, Elektrotehničkom, Arhitektonskom i Fakultetu bezbednosti, kaže za list profesor Dejan Filipović, prorektor za nastavu BU. 

Veliko interesovanje maturanata bilo je i za Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, na kome su za septembarski rok preostala samo tri indeksa, kao i za Farmaceutski fakultet, na kome nije popunjeno jedino pet indeksa za studije na engleskom jeziku.

Ipak, ukoliko ovogodišnju upisnu statistiku na državnom univerzitetu u glavnom gradu uporedimo sa prošlogodišnjom, uočavamo slabiji odziv maturanata, jer su lane indeksi bili razgrabljeni čak na osam fakulteta: FON-u, Arhitektonskom, Elektrotehničkom, Saobraćajnom, Fakultetu političkih nauka, Bezbednosti, Fasperu i Fakultetu veterinarske medicine. 

O tome koliko je prošlogodišnje interesovanje bilo bolje, govori i podatak da je tada samo po jedno slobodno mesto ostalo na Biološkom i Stomatološkom fakultetu, a na Farmaceutskom dva. 

Definitivna crta će biti podvučena nakon još dva upisna roka, ali za sada je, u prvom upisnom roku, od odobrene kvote od 15.313 mesta upisano 11.576 studenata, ističe Filipović.

Dobra strana ovogodišnjeg upisa na BU je što pored četiri popunjena fakulteta, na još sedam visokoškolskih ustanova nije ostalo nijedno budžetsko mesto. To su Pravni fakultet, Ekonomski, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Veterinarski, stomatološki i Farmaceutski fakultet. 

"Najveće ovogodišnje iznenađenje prema broju preostalih mesta su smer Opšta fizika na Fizičkom fakultetu, Geofizika na Rudarsko-geološkom fakultetu i Metalurško inženjerstvo na Tehnološko-metalurškom fakultetu koji imaju samo po jednog upisanog brucoša, ali i smer Tehnologija drveta na Šumarskom fakultetu, koji je potpuno ostao bez studenata i ima nula upisanih ove godine", navodi Filipović. 

image