Srbima šipak, ali hokejaški savez ne daju: Na kojim principima će počivati 44. vlada Crne Gore

Pokret Evropa sad počeo je zvanične pregovore o novoj Vladi Crne Gore tako što je najpre usvojio 10 principa na kojima će vlada počivati, da li će Srbi biti u njoj?

Drago mi je da Bošnjaci imaju šest ministarstava, a Srbi šipak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući pregovore o novoj, 44. vladi Crne Gore.

U javnosti je objavljeno više verzija kako će izgledati nova vlada, a nijedna nije potvrđena, jer su pregovori do sada vođeni neformalno.

Sada se pak, nakon proglašenih konačnih rezultata krenulo u zvanične pregovore o resorima, a kao mandatar već je viđen Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad.

Ta politička stranka poslala je mogućim koalicionim partnerima dokument od 10 principa na kojima žele da počiva buduća vlada.

Ne zna se na koje će sve adrese stići dokument, ali se zna na koje sigurno neće. Kako su naveli u PES-u, principe neće poslati koaliciji "Zajedno" oko Demokratske partije socijalista, ni Građanskom pokretu URA Dritana Abazovića, jer te dve političke opcije ne vide kao svoje partnere.

Dokument je u sredu stigao koaliciji "Za budućnost Crne Gore", čiju okosnicu čine Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića, koji ističu da su predstavnici Srba u Crnoj Gori.

Iz ovih partija nisu hteli da komentarišu prispeli dokument, već su naveli da se neće oglašavati dok ne dostave Spajiću zvanični odgovor.

Koji su principi nove vlade

Pozivajući se na volju građana, Pokret Evropa sad nudi svojim partnerima da se okonča politika podela, da se preduzmu ekonomske reforme i da se afirmiše spoljnopolitički prioritet zemlje.

Prema prvom principu, navodi se da je Crna Gora nezavisna, suverena, demokratska zemlja, koja je zasnovana na jednakim političkim pravima svih građana.

U drugom principu navodi se da je Crnoj Gori neophodna stabilna vlada, te da će nastaviti snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Treći princip podrazumeva ekonomske reforme i sprovođenje programa Evropa sad 2, na osnovu koga je Pokret Evropa sad i osvojio glasove u kampanji.

Institucionalnu krizu sa kojom se suočila zemlja potrebno je što pre rešiti kroz delovanje vlade i najširi parlamentarni i društveni dijalog, piše u četvrtom principu.

Potpisnici se u petom principu obavezuju da će izvršiti izbornu reformu da bi sledeći izbori bili sprovedeni na osnovu unapređenog izbornog zakonodavstva.

Spoljnopolitička orijentacija 44. vlade biće usmerena ka aktivnom članstvu Crne Gore u NATO-u, punoj posvećenosti integracijama i ubrzanom procesu pristupanja zemlje Evropskoj uniji, predviđa šesti princip.

Struktura vlade biće definisana proporcionalno izbornom rezultatu koji su postigli njeni konstituenti, piše u sedmom principu.

Obavezuju se, u osmom principu, da će afirmisati društvenu koheziju i multinacionalni karakter i doprinositi iskorenjivanju nacionalnih, verskih i političkih podela.

Devetim principom određuje se kako će se kadrirati u deljenju državnih funkcija, te da će se pridržavati propisa da se državni sekretari, ambasadori, članovi upravnih odbora biraju na javnim i transparentnim konkursima.

Poslednji princip podrazumeva da će konstituenti vlade podsticati i osnaživati širi društveni dijalog.

Hokejaški savez ne damo

"Poštovani glasači, ne brinite, zasad sve ide u dobrom pravcu: dobili smo boćarski savez, izdavanje ležaljki u Valdanosu, krampe za kolektor u Botunu. A sigurno nećemo dati ni hokejaški savez i avion za zaprašivanje komaraca", naveo je lider DNP-a Milan Knežević u danu kada su na adresu njegove koalicije stigli principi Spajićeve vlade.

Bio je ovo, u Kneževićevom stilu, odgovor na primljeni dokument u kojem se navodi da će se poštovati volja birača, da će se prestati sa podelama u društvu, ali nije navedeno kako će se to konkretno izvesti.

Zato, prema navodima crnogorskih medija, stranke manjina u novoj vladi imaće šest resora, ali za koaliciju "Za budućnost Crne Gore" nema mesta.

Buduća vlada će, prema navodima crnogorskih medija, brojati 22 ministarstva i četiri potpredsednička mesta, od kojih bi dva pokrivali pripadnici manjinskih partija iz redova Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Mesto premijera će pripasti PES-u, mesto šefa parlamenta Demokratama, a Ministarstvo spoljnih poslova navodno Bošnjačkoj stranci.

U ovom trenutku Spajić nema podršku dovoljnog broja poslanika za formiranje nove vlade, kaže za RT Balkan politikolog Vladimir Pavićević.

"Kada bismo zamislili da se danas glasa o Spajićevom konceptu nove vlade, ta vlada ne bi bila izabrana. I to je problem", kaže naš sagovornik.

Zato ima predlog budućem mandataru - da se usmeri ka izboru stabilne vlade koja bi imala snažnu podršku u novom skupštinskom sazivu.

"To znači da u novoj Vladi svoje predstavnike imaju i koalicija 'Za budućnost Crne Gore' i Jokovićev SNP. I, naravno, svi drugi akteri koje vezujemo za ideale one velike avgustovske pobede iz 2020. godine kojom je počeo proces razvlašćivanja Mila Đukanovića i Milovog DPS-a", napominje Pavićević.

Spajić ne sme da ponavlja greške Krivokapića

Zvanični razgovori biće održani u četvrtak, tako što će se Spajić najpre sastati sa predstavnicima koalicije "Za budućnost Crne Gore" u 11 časova, pa sa Demokratama Alekse Bečića u 13 sati. Predstavnici SNP-a i stranaka manjina sastaće se sa Spajićem u petak.

Pavićević kaže da je potrebno sačekati da se vidi šta će biti razgovor sutrašnjeg sastanka Spajića sa Kneževićem i Mandićem, te da će sve biti mnogo jasnije nakon toga.

Napominje da su se, što se tiče učešća predstavnika koalicije "Za budućnost Crne Gore" i SNP-a u novoj vladi, pojedini akteri u samoj Crnoj Gori više angažovali u pokušaju isključivanja srpskih predstavnika iz te vlade nego akteri spolja.

"Slično je bilo i nakon 30. avgusta 2020. godine, ali se svi odlično sećamo kako neslavno je prošla vlada Zdravka Krivokapića. Spajić ne sme da ponavlja greške Zdravka Krivokapića, već treba da uči na Krivokapićevim greškama", poručuje naš sagovornik.

Na pitanje kako ocenjuje principe koje je Pokret Evropa sad predstavio, Pavićević kaže da su to principi koji se sve vreme ponavljaju od parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. kada je Đukanovićev DPS izgubio vlast do danas.

"Uoči izbora obe postđukanovićevske vlade u javnosti su prezentovani slični principi poput ovih koje predlaže Spajić. U ovim najnovijim principima ipak nedostaju neke tačke poput oročenog izbora pet nedostajućih imenovanja u sudstvu do kraja godine. Toga, na primer, nema", uviđa Pavićević.

Dodaje da je to znak da se definisanju principa pristupilo ležerno, bez mnogo udubljivanja.

"Oni više služe u ovom momentu kao signal da se pokrenuo proces definisanja strukture i sastava nove vlade, a manje se tiču udubljivanja ključnih aktera u to šta ti principi zaista znače i šta donose", zaključuje Pavićević.