Vučić od Stoltenberga tražio da osigura bezbednost Srba na KiM: Vi ste nadležni po Rezoluciji 1244

Razgovor sa Stoltenbergom predsednik Vučić je inicirao prošle nedelje kako bi prvom čoveku NATO-a preneo šta se dešava na Kosovu i Metohiji

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je zabrinut zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, ne samo na severu i da to postaje sve više bezbednosno pitanje, a ne samo političko.

"Spomenuli ste poslednja dešavanja na severu Kosova, mi ih vidimo različito jer mi verujemo da je sve što se desilo prouzrokovano neodgovornog ponašanja prištinskih vlasti, ali ne samo to. Postoje teško ranjeni i upucani Srbi i ne postoje istrage o ovim slučajevima, što nas izuzetno brine. Sa druge strane postoje neopravdano i proizvoljno uhapšeni Srbi, i to je nešto što ne samo da nam smeta, već predstavlja i veliku zabrinutost za Srbe koji žive na severu KiM i za Srbe uopšte gde god da žive", rekao je Vučić.

"Želim da kažem da smo imali veoma profesionalan i dobar odnos sa Kforom, čiji pripadnici su se prema našim ljudima odnosili veoma odgovorno. Vi ste spomenuli Rezoluciju 1244 koja vas čini nadležnim, NATO je nadležan za bezbednost na Kosovu i ja ću vas zamoliti da osigurate bezbednost za Srbe, jer je poslednjih šest meseci najmanje šest Srba upucano od strane Albanaca, većinom od njihovih bezbednosnih snaga. Srećom, nijedan Albanac nije upucan i teže povređen što pokazuje ko šta radi", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je to važno pitanje za nas jer Srbija želi da osigura mir i stabilnost, i da zadržimo ovakav odnos odgovoran i zasnovan na poverenju i iskrenosti između NATO-a i Srbije.

On je zahvalio Stoltenbergu što je želeo da sasluša srpsku stranu.

Stoltenberg je podsetio da je NATO je na Kosovu i Metohiji prisutan mnogo godina, napominjući da je prisutna mirovna misija Kfora zasnovana na mandatu koji su joj dale Ujedinjene nacije.

"Mi osiguravamo bezbednost i slobodu kretanja za sve zajednice", rekao je Stoltenberg i dodao da je NATO u maju povećao svoje prisustvo za još 500 pripadnika zbog tenzija.

"Naše snage su napadnute u maju, trojica naših pripadnika su tada ozbiljno povređena i to je neprihvatljivo", naglasio je Stoltenberg.

Kako je rekao, Kfor će nastaviti da sprovodi svoju misiju po mandatu Ujedinjenih nacija na nepristrasan način.

"Važno je da se tenzije smanje, zato pozivamo obe stane da smanje tenzije, da se suzdrže od akcija koje eskaliraju situaciju. Snažno verujemo da je jedini put napred uključivanje u dijalog uz posredstvo EU što NATO snažno podržava", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je Srbija već dugo pouzdan NATO partner i da je uvren da će učiniti da se angažovati u dijalogu na konstruktivan način.

Vučić se prethodno sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, nakon čega je rekao da Priština ne želi na ozbiljan način da učini bilo šta po pitanju deeskalacije.

"To za nas postaje bezbednosni, a ne politički problem i zato je važno da razgovaramo sa generalnim sekretarom NATO. Nema sumnje da je situacija sve napetija i teža", rekao je on.